1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

- Man får inte tänka på att det sitter miljoner människor och tittar på Aktuellt på TV. Jag tycker att man är skyldig att tolka politiken för dem som tittar.
På måndagen besökte Aktuellts politiske reporter Mats Knutson Karlskrona för att föreläsa på temat Sverige efter valet..
Karlskrona • Publicerad 1 oktober 2002

Mitt under de mest dramatiska dagarna när en ny svensk regering ska bildas, är Mats Knutson i Karlskrona. Han började som journalist på Blekinge läns tidning. 1988 flyttade han till Stockholm och fick efter ett par års studier jobb på Svenska Dagbladet, men bytte till Sveriges television 1996. Nu anses han som en av de tyngsta i landet i politisk nyhetsjournalistik.

- Visst har TV betydelse för opinionsbildningen inför ett val, säger Mats Knutson när vi träffas före en av föreläsningarna.

- Men lika lätt som det är att få intervjuer med politiker när de är på väg uppåt, lika svårt är det när de är pressade.

Analyser

Före valet levererade Mats Knutson ett antal analyser och kommentarer direkt i Aktuellts studio. En av frågorna han fick var vem av Göran Persson och Bo Lundgren som vann partiledaredebatten.

- Naturligtvis omöjligt att svara på, säger Mats Knutson. Men eftersom jag inte kan vägra svara, så sa jag att Göran Persson visade hur debattskicklig han är.

Då sa det pang i telefoner och mailboxar på redaktionen. Den kommentaren satte känslorna i svaj hos partiarbetare och väljare. Mats Knutson konstaterar att många av reaktionerna som sägs komma från "vanliga väljare", troligen härrör från partikanslierna.

Mp överraskning

Miljöpartiets dominerande roll i regeringsförhandlingarna under två veckor direkt efter valet, blev en överraskning för många. Partiet klarade sig nätt och jämnt in i riksdagen och får en vågmästarroll.

- Jag tror att vi i massmedia bidragit till att mp kom in i riksdagen, säger Mats Knutson. Vi dramatiserade vad som kunde hända om mp inte kom in.

- Vi sa tydligt att det i så fall är läge för en borgerlig regering.

I sista stund

SvT:s vallokalundersökning visar också att hela 48 procent av mp:s väljare bestämde sig sista veckan före valet.

I dag, tisdag, är Mats Knutson tillbaka i riksdagshuset, där han och kollegorna på SvT har ett eget tjänsterum. Att Göran Persson blir kvar som statsminister, håller dock Mats Knutson som högst troligt trots virrvarret de senaste veckorna. Statsministern är både tryggare och självsäkrare i sin roll nu, än han var från början.

- Numera kan han också kontrollera sin ilska framför kameran, säger Mats Knutson.

Ann-Marie Andersson

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.