1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Marinens vassaste krigsbåt

För 580 miljoner kronor har försvaret renoverat de två nästan tjugo år gamla korvetterna HMS Stockholm och HMS Malmö.
- Fartygen är nu det vassaste vi har i marinen, säger Per-Ola Johansson från Karlshamn och som är fartygschef på HMS Stockholm och kommendörkapten.
Karlskrona • Publicerad 22 maj 2003

Med en liten sjötur från Ronneby hamn till örlogshamnen i Karlskrona förevisades fartygen till sjöss för bland andra marininspektören, konteramiralen Jörgen Ericsson och Norges marinchef, konteramiral Kjell Birger Olsen.

Fartygen har varit operativa i marinen sedan mitten av 1980-talet. Sedan dess har de gått 20 000 timmar.

- De har slitit hårt, framför allt under ubåtsjakten då gångtiden kunde uppgå till drygt 2 000 timmar per år mot normalt 1 000 timmar, säger Per-Ola Johansson.

Många uppgifter

I princip har all utrustning bytts eller fräschats upp. Tekniken är den allra senaste och nu ska fartygen vara operativa till 2015-2020 då de förmodligen skrotas.

Fartygen kan nu utföra en mängd av uppgifter som anfall, ubåtsjakt, luftförsvar, eskortering, minering, spaning och sjöräddning.

För Per-Ola Johansson och hans 34 man stora besättning väntar nu ett mandomsprov. I dagarna kastar de loss från Karlskrona för att bege sig till Plymouth i England.

Hårda tester

Där kommer de svenska korvetterna att träna på en skola som kallas för Fost (Flag Officer Sea Training) och som varje år besöks av olika nationaliteter.

Här ska fartyg och besättning testas under hög press i olika övningsmoment för att kunna operera tillsammans med andra nationer i bland annat krishantering.

Till hösten väntar ytterligare ett hårt test.

- Då kommer vi förmodligen att gå till Medelhavet för att testa så att luftkonditioneringssystem och övrig utrustning klarar den miljön. Testet är viktigt inte minst eftersom vi från och med 2005 måste vara beredda på internationella uppdrag i fredsbevarande syfte.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.