1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Marinens Musikkår hotas

Försvarsmusiken hotas av kraftiga neddragningar. Marinens Musikkår drabbas.
Karlskrona • Publicerad 24 januari 2006

Försvaret vill spara mellan 20 och 25 miljoner kronor nästa år på Försvarsmusikcentrum. Anledningen är bekymmer med att få ihop försvars-anslaget för 2007.

En överraskning

Claes Grafström, chef för Försvarsmusikcentrum, har fått i uppdrag att beskriva konsekvenserna av en neddragning på uppemot 30 procent av budgeten.

-Det stämmer att vi inom några veckor ska lämna in en konsekvensbeskrivning till försvarshögkvarteret. Hur en eventuell besparing slår kan jag inte svara på i nuläget, säger han.

En neddragning med 30 procent av anslaget innebär en kraftig reducering av verksamheten som i dag har omkring 80 miljoner kronor om året att röra sig med.

Besparingarna kom som en direkt överraskning för alla inom försvarsmusiken. Särskilt motbakgrund att verksamheten i senaste försvarsbeslutet fick mer pengar för att anställa 18 personer.

-Jag kan hålla med om att det låter konstigt, säger Claes Grafström.

Försvarsmusikcentrum svarar för parad-, ceremoni- och tjänstemusik för försvaret och statsledningen. De har 81 anställda och 100 värnpliktiga.

Professionella musiker

Marinens Musikkår i Karlskrona är den enda kåren med professionellt anställda musiker i försvaret. Arméns Musikår, Arméns Trumkår i Kungsängen och Livgardets Dragontrumpetarkår i Stockholm består av värnpliktiga musiker.

Claes Grafström vill inte avslöja hur han tänker sig organisationen i framtiden. Enligt vad BLT erfar kan det bli aktuellt med neddragningar i Marinens Musikkår eftersom personalkostnaderna må-ste reduceras kraftigt om sparkravet på 20-25 miljoner ska uppnås.

-Det är för tidigt att svara på hur Marinens Musikkår påverkas, säger han. Jag är optimist och tror inte att det blir så stora besparingar.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.