1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Marinen vill hyra fartyg

Svenska marinen vill hyra fartyg av Sjöfartsverket till minkrigsflottiljen.
Orsaken är att det skulle kosta uppemot 40 miljoner kronor att få stödfartyget HMS Utö sjövärdig.
Karlskrona • Publicerad 26 oktober 2002

KARLSKRONA

Försvaret har redan lagt ner miljontals kronor på HMS Utö som köptes in begagnat till flottan från Singapore i slutet av 1980-talet. Vid den senaste kontrollen av försvarets egna sjösäkerhetsinspektion fick fartyget sådana allvarliga anmärkningar att det skulle bli för dyrt att få henne godkänd igen. Det handlar om såväl skeppstekniska- som arbetsmiljöåtgärder som krävs.

- Jag uppskattar att det skulle kosta oss uppemot 40 miljoner kronor. En investering som vi inte anser vara värd eftersom fartyget är närmare 30 år gammalt, säger Odd Werin, chef för Sjöstridsavdelningen i Försvarsmaktens högkvarter.

Skrota fartyget

HMS Utö skulle ha ersatts av HMS Ornö som försvaret köpte i Ryssland och renoverade för sammanlagt 52 miljoner kronor innan försvaret bestämde sig för att skrota fartyget eftersom det skulle bli för dyrt att fullfölja.

Sedan dess har försvaret sonderat marknaden efter ett lämpligt ersättnings fartyg men ännu inte hittat något.

Viktig kugge

En lösning är därför att hyra ett av Sjöfartsverkets fartyg. I diskussionerna har funnits att hyra någon av de gamla isbrytarna men det fartyg som nu är aktuellt är verkets Fyrbyggaren.

- Det handlar om att hyra fartyget under 2003.

HMS Utö är en viktig kugge i minkrigsflottiljen och måste ersättas eftersom hon fungerar som underhållsfartyg åt ett antal mindre enheter i en division.

Fyrbyggaren är bygd 1976 och är 42 meter lång. Fartyget gör tolv knop och används i farledsarbeten.

Lars-Göran Enarsson

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.