1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Många unga kan tänka sig att jobba svart

Blekinges ungdomar visar en benägenhet att vilja jobba svart.
- Det kan få förödande konsekvenser om stora delar av befolkningen börjar jobba svart, säger Ingemar Holm på skattekontoret i Karlskrona.
Karlskrona • Publicerad 18 april 2002

Ungdomarnas stora intresse för om de skulle kunna tänka sig sommarjobba eller extraknäcka svart framkommer i en undersökning på Internet.

Drygt 103 000 ungdomar från hela landet besvarade enkäten från mötesplatsen Lunarstorm som vände sig till tonåringar och till ungdomar upp till 22 år.

Statistiken anger att Blekinges ungdomar med 87,4 procent visade störst intresse av svartjobb. Därefter kom Gävleborgs och Jämtlands län.

Mest "laglydiga" ungdomar fanns i Jönköping. Där ville endast 82,1 procent jobba svart. Kronobergare och ungdomar i Stockholms län visade också intresse för vita löner.

"Farligt att jobba svart"

Ingemar Holm på skattekontoret är bekymrad över undersökningens resultat.

- Ungdomar måste få insikt i hur samhället fungerar. Det är farligt om de börjar jobba svart. Då finns det stor risk att de etablerar sig inom den sektorn.

Han ser framför sig svåra konsekvenser om den uttalade trenden håller i sig.

- 16-20-åringar måste få kännedom om hur det offentliga samhället finansieras. Konsekvenserna för det etablerade samhället skulle bli förödande om stora delar av befolkningen skulle jobba svart.

Riksskatteverkets beräkningar visar att svartjobb i olika former medför att samhället går miste om 50 miljarder kronor i skatt - per år.

Med ambitionen att kunna påverka ungdomarnas inställning drar RSV igång en kampanj som ska löpa under flera år. Till årets kampanj har avsatts tio miljoner kronor.

Stämmer inte längre

För tio till tjugo år sedan förekom en definition att en medborgare uppnått break-even vid 37 års ålder. Vid den åldern beräknades att han betalat lika mycket i skatt som han tidigare erhållit i form av fri skolundervisning, fri sjukvård, fri tandvård med mera.

Ingemar Holm bedömer att den beräkningen inte stämmer längre.

- Den åldern är säkert framflyttad några år vid det här laget. Ungdomarna studerar längre. Ungdomar måste få kunskaper i vikten av att jobba och betala skatt till det demokratiska samhället.

Lennart Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.