1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Man rånad vid bankomat

En äldre man rånades i går förmiddag då han just tagit ut pengar från en uttagsautomat på sjukhuset.
Tack vare ett bra signalement kunde rånaren gripas kort därefter och han har erkänt rånet.
Karlskrona • Publicerad 12 april 2002

Det var vid 11-tiden i går förmiddag som en man i 65-årsåldern skulle ta ut pengar ur en uttagsautomat inne i Blekingesjukhusets centralhall. Just när mannen skulle ta pengarna, 200 kronor, ur sedelfacket sträcktes en hand fram snett bakifrån och ryckte åt sig pengarna. Rånaren sprang sedan därifrån, men den äldre mannen rusade efter. Vid utgången hann han i fatt rånaren och försökte ta tillbaka pengarna. Rånaren riktade då ett knytnävsslag mot mannen. Han försökte ducka, men slaget träffade över glasögonen och rånaren lyckades då smita.

Ba signalement

Mannen klarade sig utan skador och ringde genast polisen som fick ett bra signalement på rånaren. När en polispatrull kort därefter körde förbi Wämö center såg de en man som stämde in på signalementet sitta i en busskur. När polismännen frågade mannen om rånet erkände han sig skyldig och greps. Han anhölls under eftermiddagen och enligt polisen kommer han att begäras häktad.

Känd av polisen

Rånaren är 39 år gammal och känd av polisen sedan tidigare. Han har dock inte gjort sig skyldig till liknande brott tidigare.

Enligt Klas Sunesson, som leder polisutredningen, har den här typen av rån inte anmälts tidigare.

- Nej, det är säkert en engångsföreteelse.

För ett par år sedan härjade en bankomatliga i länet. De ställde sig i köer till bankomater och registrerade vilka koder som folk använde. Vid första bästa tillfällen stal de sedan plånböckerna och tog ut pengar med korten.

- Det har vi mött med olika slags säkerhetsanordningar så att vi i efterhand kan identifiera vilka som gjort uttagen, säger Anders Persson, Föreningssparbankens kontorschef i Karlskrona.

Ny form av brott

Det här är till viss del en ny form av brott som är svår att förebygga, menar han. De råd Anders Persson ger är att skydda kortkoden och att betala med kortet.

- Om man betalar med kortet i butiker så behöver man inte använda kontanter. Förlorar man kortet går det snabbt att spärra, men förlorar man kontanter är det svårt att göra något åt det.

Pernilla Östlund
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.