GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Karlskrona

Karlskronabördiga Maja Frankel blir generalsekreterare för stora stiftelsen

Efter åtta år på Ashoka, ett globalt nätverk för sociala entreprenörer, kommer Maja Frankel, från Verkö, tillträda som generalsekreterare för stiftelsen Friends.
Karlskrona • Publicerad 29 oktober 2019
Foto: Bo Åkesson

Maja Frankel har stått inför FN:s generalförsamling, startat en konsultbyrå, varit viceordförande i UNICEF Sveriges styrelse och Skandinavienchef för Ashoka, en av världens ledande globala nätverk för sociala entreprenörer. Nu ska Maja, uppväxt på Verkö, ta sig an en ny utmaning som generalsekreterare för stiftelsen Friends.

Grattis till den nya tjänsten. Hur känns det?

– Det känns otroligt viktigt och angeläget på så många sätt. Vi ser att mobbing och utanförskap ökar enligt SCB:s senaste rapport. Och det kan man verkligen förstå i ett samhälle där många unga ropar efter stöd och hjälp, som de kanske inte riktigt får, säger Maja Frankel och fortsätter:

– Det är ett arbete som jag verkligen kan stå för när jag ska prata med mina barn om vad jag jobbar med.

Hur kommer det att märkas att du tar över som generalsekreterare?

– Jag hoppas att det kommer att märkas för att vi blir ännu bättre på att vara en röst som alltid står på barn och ungas sida. Och att vi verkligen mobiliserar andra aktörer i samhället, som näringsliv och offentlig sektor, att vara ännu mer delaktiga i den här kampen.

Kort om

Maja Frankel

Namn: Maja Frankel

Ålder: 36 år

Bor: I Enskede.

Familj: Man och tre söner 2, 4 och 6 år.

Intressen: Yoga, naturen, kultur i största allmänhet och ett nyvunnet trädgårdsintresse.

Aktuell: Som ny generalsekreterare för stiftelsen Friends.

Maja Frankel är en rutinerad förkämpe för mänskliga rättigheter. Redan som 16-åring stod hon inför FN:s generalförsamling och hon har även jobbat i över 20 år med att stötta andra människors idéer.

Har du någon egen erfarenhet av mobbing eller utanförskap?

– Jag tror att alla människor har en egen ingång till de här frågorna, på ett eller annat sätt. Vi har väl alla känt oss utanför och fel någon gång, säger hon och fortsätter:

– Jag gissar också att de flesta, jag gör det i alla fall, ångrar de gånger man själv inte gjorde mer för någon annan.

Maja Frankel är född i Israel, men flyttade tidigt till Verkö där hon är uppvuxen. I dag har föräldrarna flyttat till Karlshamn. Där bor även Majas svärföräldrar och familjen tillbringar en hel del tid i Blekinge:

– Det är barnens favoritplats. Om vi frågar vart de vill åka så är det inte till Legoland utan till Karlshamn.

Maja Frankels börjar sin tjänst som generalsekreterare för Friends den 1 januari.

– Maja är en kreativ och modig ledare som utmanar vår samtid. Med sin långa erfarenhet av innovativt förändringsarbete, såväl i Sverige som internationellt, och sitt stora engagemang för barns rättigheter är hon helt rätt person för att ta nästa steg i Friends utveckling, säger Sara Damber, grundare och styrelseordförande för Friends i ett pressmeddelande.

Fakta

Friends

Friends bildades 1997 och är en icke-vinstinriktad organisation. Deras uppdrag är att stoppa mobbning och andra kränkningar inom skola och idrottsföreningar i hela Sverige.

Verksamheten finansieras genom insamling från privatpersoner och företag, samt via arvoden från utbildningsinsatser.

Friends har ett så kallat 90-konto, och granskas av Svensk insamlingskontroll.

Källa: Friends och Wikipedia.

Jesper VighagenSkicka e-post
Melina EkhSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.