1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Magsjuka har slagit ut hel vårdavdelning

Påskhelgen kom med magsjuka till avdelningen för hjärtmedicin.
Nu råder intagningstopp och besöksförbud.
De hjärtsjuka vårdas under strikta säkerhetsrutiner.
Karlskrona • Publicerad 1 april 2005

Det var under påskhelgen som den första anställda på avdelning 47 insjuknade i kräkningar och diarrÈ. Inom något dygn hade sju patienter och lika många ur personalen insjuknat. Och på tisdagen infördes intagningsstopp på eftervårdsavdelningen för hjärtpatienter.

-Men hjärtintensiven är öppen som vanligt och vi slussar våra patienter till andra vårdavdelningar, säger avdelningschefen Per Johansson, som menar att läget nu är under kontroll.

Handlar förebyggande

-Vi införde våra säkerhetsrutiner så fort vi förstod vad det handlade om, säger han och påpekar att det inte handlar om matförgiftning.

-Det händer emellanåt att vårdavdelningar drabbas av magsjuka. För två år sedan var det till exempel Karlshamnssjukhuset.

-Men det är naturligtvis ytterst olyckligt när det händer. Patienterna söker vård för att få hjälp -inte för att drabbas av andra sjukdomar.

Att smittan skulle spridas till andra närliggande och känsliga avdelningar, som hjärtintensiven, finns enligt avdelningschefen inte.

-Det får helt enkelt inte hända och har heller aldrig hänt, säger han.

Skyddsutrustning

I de säkerhetsrutiner som införts på hjärtmedicin ingår speciell skyddsutrustning för personalen samt att de som vårdar de magsjuka inte blandas med annan personal.

-Ett skräckscenario är att hela personalstyrkan insjuknar samtidigt, säger Per Johansson.

För att vara på den säkra är personalen tvingad att stanna hemma 48 timmar efter sista kräkningen eller diarrÈn.

I dagsläget är fyra magsjuka patienter isolerade på avdelningen, där sammanlagt tolv hjärtpatienter vårdas. Ungefär lika många ur personalen är hemma för magsjuka.

Men Per Johansson räknar med att intagningsstoppet för avdelning 47 hävs inom några dygn.

-Vi väntar ut den sista magsjuka patienten och öppnar två dygn efter att den personen blivit frisk, säger han.

Kerstin Porshed
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.