1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Akut med insatser för skolan enligt M

Det är dags att komma från prat till verkstad med skolfrågorna, anser moderaterna. Nu bjuder oppositionspartiet in de tre partierna i Karlskronas styre till överläggningar.
Karlskrona • Publicerad 8 december 2017
På moderaternas presskonferens Carl-Göran Svensson, Camilla Brunsberg och Emma Swahn Nilsson.
På moderaternas presskonferens Carl-Göran Svensson, Camilla Brunsberg och Emma Swahn Nilsson.Foto: Lena Karlsson

Det finns beslut i kommunen om att bygga en ny grundskola för centrala Karlskrona. Det är inte acceptabelt att styret i kommunen inte kommer till skott. Det var budskapet när moderaterna höll presskonferens på fredagen.

Idag postar oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) idag en inbjudan till gruppledarna i Socialdemokraterna, Liberalerna och Centern om överläggningar.

– Vi vill komma fram till en samsyn på hur vi snabbt ska komma igång med de skolbyggen som är beslutade. Om vi inte är eniga kommer det alltid att dyka upp överklaganden under planprocessen och då tar det ännu längre tid, säger Carl-Göran Nilsson (M), andre vice ordförande i miljö- och samhällsbyggnadsnämnden

Moderaterna vill också att skolan under 2018 tillförs medel istället för som nu ytterligare neddragningar på 10 miljoner, enligt Emma Swahn Nilsson (M), Kunskapsnämnden.

– Under 2017 har 65 tjänster inom skola och omsorg dragits in. De problem vi har sett på skolorna har sin grund i lokalbrist, för stora klasser och för få vuxna.

– Kommunen har ett överskott och ska inte gå med för stor vinst när det finns så stora behov inom skolan, säger Camilla Brunsberg.

Grundskolans klasser i centrala Karlskrona är utspridda och lokalerna är dåliga och är i stort behov av renovering för att vara kvar. Ett enigt kommunfullmäktige har därför beslutat om att avsätta 164 miljoner till en ny grundskola som ska klara av att ta emot alla elever från Trossö och övriga centrala Karlskrona.

Enligt beslutet ska bygget vara igång 2019, men när det fortfarande inte finns något konkret förslag om placering och utformning vill moderaterna nu skynda på processen så gott det går från oppositionsplats.

Kunskapsnämndens ordförande Sandra Bizzozero (S) är förvånad över moderaternas utspel.

– Vi är politiskt överens om att det här ska ske och vi har bildat en styrgrupp för att få fart på arbetet med den nya grundskolan, så jag förstår inte vad det här handlar om.

– Nu har Marina Eriksson på Kunskapsförvaltningen avdelats att arbeta med grundskoleprojektet på heltid. I januari har vi ett möte där hon kommer att presentera olika alternativ med de för- och nackdelar som olika placeringar har.

Men har då inte moderaterna rätt i att ett bygge inte kan vara igång 2019 med den tid som planprocesser och upphandling tar?

– Vi får höra projektledarens genomgång i januari och innan dess vill jag inte uttala mig om det.

Kan du säga om förstahandsvalet är en placering på Trossö eller om det blir någon annanstans i stan?

– Du får återkomma om det också i januari.

Kring gymnasieskolorna är moderaterna och den styrande majoriteten överens om att läget inte längre är lika akut när Mikael Elias nu avvecklas och det blir skollokaler lediga.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.