1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Lyckopiller gjorde bebis sjuk

Hon fick höra av sin läkare att medicinen mot depressionen inte påverkade fostret hon hade i sin mage. Sen födde hon ett sjukt barn.
Karlskrona • Publicerad 19 maj 2014

När den 22-åriga kvinnan blev gravid tog hon genast kontakt med sin läkare för att be om råd gällande hennes medicinering. Hon åt antidepressiv medicin och undrade om det skulle påverka barnet.

Enligt en anmälan som kvinnan gjort till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, svarade läkaren att det inte var någon fara.

Hon fortsatte att äta medicinen men när hennes två månader gamla bebis slutade att gå upp i vikt och blev gulaktig i huden blev hon orolig.

"Efter att man varit i kontakt med specialistläkare i Lund och Huddinge konstaterades av N hade grus i gallgångarna och leverpåverkan", skriver kvinnan i sin anmälan.

Enligt henne var läkare tydliga med att SSRI-preparatet, som var av typen sertralin, hade något att göra med barnets problem.

Kvinnan uppger att problemen har fortsatt efter det och att hon känner stor skuld för sin dotters lidande. "Vem bär ansvaret?" skriver hon.

Sertralin är det vanligaste SSRI-preparatet som finns. Det används mot tvångstankar, posttraumatisk stress, nedstämdhet och depression.

Riskerna vid graviditet och amning är inte entydiga.

Enligt läkemedelsverketfinns viss risk för att barnet får missbildningar eller andra skador.

Samtidigt påpekar myndigheten att en mamma med depression eller liknande problem också kan orsaka skador på ett foster.

Därför måste varje gravid göra en individuell prövning.

Om amning skriver Läkemedelsverket: "Flertalet SSRI-läkemedel passerar över i modersmjölk och biverkningar har rapporterats hos barn som ammas då modern tar dessa läkemedel. Som regel överväger dock fördelarna med amning men individuell rådgivning rekommenderas om kvinnan har behov av fortsatt antidepressiv behandling."

Johan Nordström
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.