1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

I dag invigs elevriksdagen i Karlskrona.
Då kommer 300 skolungdomar från hela Sverige att tåga genom staden i en stor parad.
- Makthavarna måste få upp ögonen för ungdomars engagemang, säger Elevorganisationens ordförande, Lina Winkler, 20 år.
Karlskrona • Publicerad 9 april 2003

Elevorganisationen. Så heter det förbund som i stora drag kan jämföras med ett elevernas fackförbund. Deras årsmöten går under benämningen elevriksdag och engagerar 100-tals skolungdomar från hela Sverige.

I år hålls den i Karlskrona.

- Anledningen till att vi valde att hålla elevriksdagen i Karlskrona var att deras ansökan hade engagerat många ungdomar till skillnad från andra kommuner, berättar Lina Winkler, ordförande i Elevorganisationen.

Planera dagarna

I går kom hon från Stockholm för att i detalj planera de kommande dagarna i Karlskrona. Hon är anställd på heltid för att arbeta för de svenska elevernas rättigheter. Hon har stort inflytande hos flera stora makthavare.

- Elevorganisationen har äntligen börjat få stort anseende i skolvärlden, säger hon.

I dag invigs förbundets stora årsmöte i Karlskrona. 300 skolungdomar från hela Sverige kommer mellan halv tolv och tolv på förmiddagen att tåga från Bataljon af Trolle till af Chapmangymnasiets aula där mötet kommer att invigas. Först på söndag kommer alla beslut att vara fattade.

- Elevriksdagen är extra viktig i år. Vi ska anta ett helt nytt skolpolitiskt program som vi ska följa de kommande åren.

I programmet kommer Elevorganisationens ståndpunkter i frågor rörande allt från betyg till friskolor och sponsrad undervisning att fattas.

- Jag måste veta vad jag ska tycka i olika frågor när jag träffar ministrarna i regeringen,

säger Lina Winkler.

Bara inflytande

- Elever har ingen makt, bara inflytande. Men oftast nöjer sig politiker med att bara låta ungdomarna göra sina röster hörda utan att påverkas av det.

Lina Winkler förklarar att det handlar om respekt, en av skolvärldens hörnstenar.

- Utan respekt för varandra får vi problem som till exempel mobbning, säger hon.

Lina Winkler vandrar just nu samma väg som flera kända topppolitiker har gjort. Carl Bildt, Bosse Ringholm och Ylva Johansson har haft framträdande roller i förbundets historia. Men en framtida karriär i maktens korridorer tror hon inte på.

- Jag tycker om att sy, så jag blir väl någon flashig designer i stället, skrattar hon.

arvid.jurjaks@blt.se

0455-770 00

Arvid Jurjaks
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.