1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Letar efter pengar till de mjuka nämnderna

Karlskronas ledande politiker inledde under skärtorsdagen arbetet med att få ihop årets tilläggsbudget. Målsättningen är att hitta pengar till de nämnder som redan blöder.
Lösningen ser ut att bli minskat underhåll och färre projekt.
Karlskrona • Publicerad 19 april 2003

Karlskronas ekonomi är i gungning. Skatteintäkterna blir 30 miljoner kronor mindre än väntat, genom regeringens vårbudget får kommunen dessutom ansvar för den tredje sjukskrivningsveckan och till det ska läggas att flera av nämnderna redan nu slagit larm om att pengarna inte kommer att räcka.

I den förstärkta budgetberedning som bänkade sig i torsdags ingår samtliga partier i kommunstyrelsen.

Ordentligt minus

Samtalen fortsätter på tisdag och enligt Mats Johansson, lutar allt åt att kommunen kommer att gå back med cirka 10-20 miljoner kronor i år.

- Värstaläget är ett minus på runt 40 miljoner kronor, men det kommer att bli ett tufft år med åtstramningar och därför ska vi klara någonstans mellan 10-20 miljoner kronor i underskott. Enligt prognoserna vänder konjunkturen uppåt i slutet av 2003 och efter 2004 bör vi återigen kunna gå med plus, säger han.

Fokus nu är inställt på att lindra effekterna i barn- och ungdomsnämnden och äldrenämnden med vardera cirka elva miljoner kronor i minus.

- Tills vi fattat några andra beslut är det lagd budget som gäller. Min förhoppning är att vi ska kunna hitta några miljoner kronor att tillföra dessa nämnder samt handikappnämnden som också går mot ett minus, säger han. Men jag kan inte säga hur många miljoner det handlar om, det är för tidigt.

Underhåll får vänta

Just nu ser det ut som det tekniska underhållet och kommunledningsförvaltningen får släppa pengar ifrån sig.

- I årets budget har vi tidigarelagt underhåll som eventuellt kommer att få vänta. Dessutom kommer vi kanske att lägga ned eller inte starta vissa projekt. Vi avsatte tre miljoner kronor mer än vad som gick åt i fjol, säger Mats Johansson.

Innebär det att anställda på kommunledningsförvaltningen riskerar att förlora jobbet?

- Nej, det gör det inte. Men vi kanske inte tillsätter vakanser, säger Mats Johansson.

Den borgerliga fyrklövern ville driva igenom besparingar på den centrala administrationen på motsvarande tio miljoner kronor före valet.

- Vi fick aldrig den siffran preciserad, säger Mats Johansson. Finns det förslag och analyser så vill jag gärna titta på dem, säger han.

Förhandlingarna fortsätter efter påskhelgen och ett förslag ska vara klart runt 1 maj.

Björn Håkansson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.