1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Lastbil rev ner skyltbåge – någon hade mätt fel

Kommunen plockade ner de överhängande skyltarna på Öster­leden för att ge fri väg åt den höga transporten.
Men transporten rev ner hela skyltbågen med en våldsam smäll.
Karlskrona • Publicerad 4 januari 2013
Foto: Marcus Palmgren
Foto: Marcus Palmgren

Det hade kunnat gå väldigt illa. Men som tur var körde åkaren Göran Garnborn sakta fram mot korsningen vid fängelset. Framför honom fanns skyltbågen som går över Österledens båda körfält.

– Vi hade begärt fri väg till en höjd av 5,30 meter och jag hade inte en tanke på skyltbågen förrän jag hörde en våldsam smäll.

Det var lasten, en värmeanläggning, som brakade rakt in i bågen och kraften var så våldsam att bågen lossnade från sina sidofästen och lade sig på taket av den 35 ton tunga värmeanläggningen. Efter ungefär 50 meter fick Göran Garnborn stopp på den tunga transporten.

Hade farten varit högre kunde skyltbågen ha glidit ner från lasten och landat på en mötande bil eller bilarna bakom.

Kommunens gatuenhet larmade ut en kranbil för att få ner den avslitna skyltbågen från taket på värmeanläggningen, och det uppstod köer i trafiken in mot centrum innan transporten kunde ta sig vidare ut mot Verkö.

– Det måste ha blivit en felmätning någonstans i processen. Vi hade tagit ner de hängande skyltarna och kände oss trygga med att transporten skulle kunna passera, säger gatuenhetens chef, Claes Persson.

Vem som mätt fel ska nu undersökas.

– Inget ont som inte har något gott med sig. Det var en gammal anläggning och vi skulle ändå ha kompletterat skyltningen där. Nu får det bli en helt ny skyltbåge med nya skyltar i stället, säger Claes Persson.

Det kan dröja någon vecka eller två innan den är på plats.

Simone Hansen

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.