1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

- Att bli landshövding i Blekinge är ett av de få andra uppdrag, som skulle locka mig. Men jag har lovat att sitta kvar i regeringen över valet, sa socialminister Lars Engqvist till BLT i början av 2002.
Nu blir han i stället landshövding i Jönköping.
Karlskrona • Publicerad 2 juni 2004

Redan i början av 2002 spekulerades det i om Lars Engqvist skulle lämna sin post som

socialminister för att bli landshövding i Blekinge. Som efterträdare tippades bland andra den nyvalde narkotikageneralen Björn Fries från Karlskrona.

Lovord för Fries

Men Lars Engqvist hade lovat Göran Persson att sitta kvar, i varje fall till efter valet.

Om Björn Fries chanser att bli hans efterträdare sa Lars Engqvist i BLT:

- Nej, det är inte aktuellt nu.

Han hade bara lovord till övers för Björn Fries,.

- Jag känner honom väl sedan min tid i Karlskrona. Men det var inte därför han fick jobbet som narkotikageneral, sa Lars Engqvist, utan för att jobbet är som gjort för honom.

Lars Engqvist höll fast vid sitt löfte och väl det. Drygt två år efter valet lämnar han regeringen och tar sitt pick och pack och flyttar från bostaden i Sigtuna till residenset i Jönköping.

Om Björn Fries fortfarande finns kvar bland favoriterna har det inte spekulerats i.

Lars Engqvist är en tvättäkta karlskronit, född i barnrikehusen på Galgamarken. Där växte han upp tillsammans med andra blivande politiker, bland annat landstingsrådet Bernth Johnson.

Men Lars Engqvist stannade inte kvar i Karlskrona. Han utbildade sig till journalist, fick jobb på SSU:s tidning Frihet och blev ordförande för SSU. Efter det blev han chefredaktör för Östra småland i Kalmar. Samma jobb fick han på Arbetet i Malmö, som han också blev vice vd för. Han lämnade sedan journalistiken och blev kommunalråd i Malmö. Han hann också med att vara ordförande för Folkbildningsrådet och för Folkbildningsinstituet, vd för Svenska Filminstitutet innan han 1998 hamnade i regeringen som integrationsminister och biträdande finansminister. Sedan den 18 november 1998 är han socialminister.

Saknar gänget

Men landshövding i Blekinge ser han inte ut att bli. I stället blir det till residenset i Jönköping, som han och hustrun Gullbritt flyttar från Strängnäs.

Det länet är han heller inte helt främmande för, eftersom han har en riksdagsplats därifrån. Men innan flyttbilen går till Jönköping sitter han kvar i regeringen tills Göran Persson har återhämtat sig från en planerad höftledsoperation.

- Jag kommer att sakna det glada gänget i regeringen, säger Lars Engqvist i en TT-intervju.

- Jag är inte trött på regeringen. Men det är naturligt att någon annan får ta över en så pass svår fråga som sjukvårdspolitiken så att den inte förknippas med en enskild person, säger Lars Engqvist. Han ser fram emot uppdraget även om det satt långt inne.

Axlar ansvaret

Socialministern ser fram emot att axla ansvaret som landshövding i ett län som har mycket bra att erbjuda men också en del problem.

- Det är viktigt att arbeta för att vidareutveckla högskolan och rädda kvar flygplatsen.

På pluskontot tar han upp den låga arbetslösheten och framtidsandan.

- Jag har som riksdagsledamot lärt känna Jönköping som ett dynamiskt län med stora framtidsmöjligheter och ser fram emot att ge mitt bidrag till att utveckla länet ännu mer.

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.