Långa fängelsestraff
I går kom alltså domen mot de tre åtalade för rånet i Bräkne-Hoby. Likaså meddelades domen om rånet i Karlskrona förra året. Alla anses vara skyldiga till det åklagaren fört fram.
Tingsrättens ledamöter konstaterar att den sammantagna bevisningen pekar ut de åtalade. Det rör sig om spaning, DNA-spår och annat som binder de tre.
Osannolika saker
Rätten menar också att de åtalades berättelser visserligen kan innehålla viss sanning, men att det trots det är allt för osannolika saker som förts fram. Ledamöterna sätter därmed ingen större tilltro till det de åtalade hävdat.
Tingsrätten skriver i domen att det är uppenbart att 27-åringen och den rånare som dödades vid överfallet planerat allt mer intensivt. 29-åringen har kommit in i ett något senare skede. 37-åringen kopplades in i förberedelserna mycket sent, bara dagarna före rånet.
Sammantaget anser rätten att det är klarlagt att de tre deltagit i rånet, och i 27-åringens fall också rånet i Karlskrona. I det senare finns både tydliga DNA-bevis och även ett ögonvittne.
Skadestånd på en miljon
27-åringen dömdes till åtta års fängelse och ett skadestånd på nära en halv miljon kronor. 29-åringen dömdes till fem år och sex månaders fängelse och ska betala över 350 000 kronor.
37-åringen, som var den enda som helt nekade till brott, dömdes till tre år och sex månaders fängelse och cirka en kvarts miljon i skadestånd.
- Är man oskyldig är tre år och sex månaders fängelse ett väldigt hårt straff. Det är min spontana reaktion, säger advokaten Nils Uggla som försvarar 37-åringen.
- Vi ska läsa igenom domen tillsammans innan vi beslutar om det blir ett överklagande eller inte.
Advokat Gunnar Falk, som försvarar 27-åringen, hade i går inte hunnit läsa igenom domen. Men han är nyfiken.
- Jag är intresserad av rättens bedömning eftersom min klient visat att han inte var på plats vid själva rånet i Bräkne-Hoby, säger Gunnar Falk, som inte utesluter ett överklagande.
För tunn bevisning
29-åringens advokat Tomas Rothpfeffer gick inte att nå i går eftermiddag. Men under rättegången menade han att bevisningen mot hans klient var för tunn.
Om de dömda inte överklagar, kommer det sannolikt bli så att det blir en ny runda i rätten ändå. Det säger kammaråklagare Camilla Ström, som deltagit i både utredningen och rättegången:
- Vi anser att straffvärdet är avsevärt mycket högre än det utdömda. Det är för låga straff i förhållande till brotten. Vi ska först läsa igenom domen innan vi bestämmer oss.