1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Lång väntan för personnummer

Det stundande valet ställer till det för nyanlända invandrare. Personer som fått uppehållstillstånd får vänta i upp till två månader på sina fyra sista siffror i personnumret. Utan dem kan man varken börja läsa svenska eller skriva in sig hos arbetsförmedlingen.
Karlskrona • Publicerad 7 september 2010

Tjugofemåriga Fartuun Ali Mahamed från Somalia, som nu bor i Ronneby, vill börja läsa svenska för invandrare och gå en förberedande sjukvårdsutbildning på somaliska. Men så länge hon inte får sina fyra sista siffror från skatteverket kan hon inte anmäla sig till någonting.

– Det känns som att det inte är någon skillnad från innan jag fick uppehållstillstånd. Jag känner fortfarande samma osäkerhet, säger hon.

Normalt ska det ta runt två veckor för en person som har fått uppehållstillstånd att få sina fyra sista siffror. Senaste tiden har folk i Karlskrona fått vänta i två månader.

Utan de fyra sista siffrorna i personnumret blir det inte bara omöjligt att skriva in sig hos arbetsförmedlingen, utan även att anmäla sig till försäkringskassan, börja läsa svenska och få lön utbetald.

Enligt Lena Wallenborg på folkbokföringen i Malmö är valet en av orsakerna.

– Det är vår uppgift att registrera alla personer som bott utomlands och nu kommit tillbaka till Sverige, så vi har mer än vanligt att göra, säger hon.

Lena Wallenborg tycker det är beklagligt att väntetiderna har blivit så långa som åtta veckor, men säger att det snart blir bättre.

– Det är absolut inte rimligt med så långa köer och vi har satt in personal på övertid för att lösa problemet, säger hon.

Stina Linde
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.