1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Länets företag ser ljust på framtiden

Närmare hälften av länets företag tror på ljusare tider det närmaste halvåret.
Karlskrona • Publicerad 1 september 2010

Redan i slutet av förra året började många företag i länet ana att konjunkturen skulle vända upp. Företagen fick förfrågningar på eventuellt kommande uppdrag.

Men istället för att avvakta order satte företagen igång att investera i bland annat produktionsutrustning för att klara beställningarna.

En undersökning från organisationen Svenskt Näringsliv visar nu att hela 27 procent av företagarna i Blekinge har ökat sina investeringar jämfört med för sex månader sedan. Det ska jämföras med 19 procent i hela landet.

– Att företagarna i Blekinge investerar mer än i övriga landet kan bero på att länet drabbades hårt i krisen, säger Sophie Ståhle, regionchef för organisationen i Blekinge.

Investeringstrenden väntas hålla i sig. Omkring 45 procent av de tillfrågade företagen räknar nämligen med att investera det närmaste halvåret vilket ska jämföras med 27 procent i hela landet.

Ett företag som märkt av trendbrottet i konjunkturen är tryckeriföretaget Printfabriken i Torskors utanför Karlskrona.

De har investerat tio miljoner kronor i ny maskinpark det senaste året.

– Vi gick ner till treskift förra våren. Nu är vi tillbaka med fyrskift och jobbar även helger för att klara av alla order, säger ägaren Stefan Åkesson.

Lars-Göran Enarsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.