1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Landstinget tvingas välja bort vård

- Landstinget har inte obegränsade resurser. Glappet mellan skatteintäkterna och kostnaden för den rasande snabba utvecklingen inom sjukvården ökar.
Det säger landstingsrådet Marie Sällström (s). I dagarna inför vissa landsting stopp för behandlingar av vissa diagnoser för att spara pengar.
Karlskrona • Publicerad 30 oktober 2003

Inte heller landstinget Blekinge kommer att slippa göra prioriteringar inom den vård som ges i dag. Skatteintäkterna räcker inte till och sjukvården blir allt mer förfinad. Fler och fler liv räddas, men kostnaderna stiger samtidigt enormt.

- Vi tvingas utfasa viss sjukvård och göra prioriteringar om vi inte får mer pengar av staten, säger Marie Sällström. I dag går landstingen i Sverige med ett underskott på 5-6 miljarder kronor. Blekinge är ett av tre landsting som är unikt och går med plus.

Begränsad behandling

I Östergötlands landsting kommer en rad diagnoser inte att behandlas eller få begränsad behandling efter årsskiftet. Det är bland annat skelning, lindriga prostatabesvär, blåskatarr hos barn, sterilisering av män, knäbesvär hos äldre och snarkningsproblem. Bara de med störst problem får hjälp av landstinget, resten får betala själva.

I Blekinge vill s-majoriteten införa en avgift på 500 kronor för en mask som tidigare varit gratis och som används vid snarkningsproblem. Motsvarande hjälp kan en bettskena ge som kostar 2 500 kronor via folktandvården.

- Att göra som Östergötland ger inga enorma besparingar, det räddar inte landstingets ekonomi. Landstingen måste få större del av skatteintäkterna, säger Marie Sällström.

Hon beskriver utvecklingen inom sjukvården som rasande snabb och skatteintäkter som inte hänger med. Det uppstår ett glapp som bara växer.

Förebyggande sjukvård

Efter årsskiftet ska landstinget Blekinge inleda ett brett arbete om hur sjukvården ska se ut i länet år 2010. Egenvård och förebyggande sjukvård måste bli ännu bättre, liksom rådgivningen.

- Det är inte lätt att bedöma olika behovsgrupper. Men kronikerna har högre prioritet än tillfälliga vårdbehov, slår Marie Sällström fast.

- Diabetes går före snarkning för att ge ett exempel.

I Östergötland finns ett prioriteringscentrum för Sveriges alla landsting. Det fungerar som en kunskapsbank för andra landsting. Utvecklingen i Östergötland kommer därför att följas mycket noga av andra landsting, däribland Blekinge.

Ann-Marie Andersson

ann-marie.andersson@blt.se

0455-772 25

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.