Lagunen ser människan
Lagunen startades 1999 av Karlskrona kommun. Här skapades ett boende med betoning på de boendes värdighet. De ska bemötas individuellt och det främjar gemenskap utan inslag av våld eller hot. När tjänsterna annonserades ut var det många som sökte och personalomsättningen har varit mycket låg liksom sjukskrivningarna.
- Man bjuder mycket på sig själv i jobbet, säger Susanne Johansson som arbetat på Gullberna sjukhus innan det lades ned.
- Vi tar med oss våra barn hit ibland och bjuder hem de som bor här på fika i trädgården. De ser inte på oss som vårdare utan som vänner.
Unikt boende
Lagunen är ett boende som är ensamt i sitt slag inom äldreomsorgen i Karlskrona. När en ny person ska flytta in, så väljer personalen att först lära känna människan och sedan intressera sig för sjukdomen.
Sex kvinnor och en man delar på arbetat på Lagunen. Det som personalen nu ser ett mycket stort behov av är egen nattpersonal. Sedan starten får Lagunen tillsyn nattetid av personal från det särskilda boendet på våningen under.
- Det är jobbigt att gå hem från jobbet på kvällen om någon här har ångest. Även de anhöriga blir oroliga, säger Jenny-Ann Andersson.
Personalen stöttar och hjälper varandra mycket. De pratar och ger varandra råd. Det är på gång att de dessutom ska få handledning av psykolog eller liknande, vilket välkomnas.
Lagunens personal har satsat mycket på att skapa hemmiljö för de boende. Alla har varsitt rum som de fått inreda själva. Köket är en naturlig samlingspunkt, ibland lagas maten här, men för det mesta kommer den från Eklidens kök. Frukost lagas och äts tillsammans och det bakas en hel del på Lagunen.
Personalen skulle gärna se att Lagunen flyttade från andra våningen på Ekliden ned till markplanet.
Flera av de boende vägrar att gå ut eftersom det krävs att man tar hissen eller går i brant trappa. Dessutom behöver de boende ha varsin toalett till rummen. Nu finns toaletterna i korridoren och är trånga om en boende, personal och kanske rollator eller rullstol ska få plats.
Äter mindre medicin
De som bor på Lagunen äter mindre medicin sedan de flyttade hit. Personalen har kontinuerlig kontakt med läkare och sjuksköterska.
- De lyssnar verkligen på oss, säger Jenny-Ann Andersson.
Personalen sticker inte under stol med att arbetet tidvis är mycket krävande. Eftersom de boende antingen kan vara mycket uppåt eller mycket deprimerande så ser dagarna väldigt olika ut.
- Vi känner varandra så väl, så vi ser när någon behöver göra något annat än finnas på avdelningen, säger Susanne Johansson.
- Då tar vi tvättstugan eller åker och gör inköpen till exempel. För att komma ifrån en stund.
- Man är inte mer än människa. Vi kan alla ha en dålig dag, säger Susanne Johansson.
Prisas för arbetet
De anställda på Lagunen kunde i går glädjas åt ett ordentligt kvitto på att arbetet som utförs är av högsta klass.
Handikappnämndens kvalitetspris tilldelas nämligen Lagunens gruppboende. I motiveringen står bland annat att arbetssättet gör att de boende mår bra och blir mindre utåtagerande.
Personalens respekt för varandra om de boende framhålls också samt att arbetsplatsen bör bli en förebild för andra enheter i kommunen.
Även gruppboendet på Kiselvägen tilldelas kvalitetspriset för beröringspedagogen Anneli Hanssons och hela personalens insatser i arbetet med taktil stimulering. Effekterna för de boende är bland annat minskat medicinbehov, bättre sömn och minskade spänningar. Nämnden anser att även detta arbete kan överföras till andra verksamheter.
De båda gruppboendena får 10 000 kronor vardera.