1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kyrkorådet har uppfyllt kraven

- Vitesföreläggandet är undanröjt. Vi är nöjda med deras förslag.
20-talet personer deltog i gårdagens möte i Rödeby församling. Efter tre timmar konstaterade Arbetsmiljöinspektionens representanter att kyrkorådet uppfyllt de åtta krav som framförts.
Karlskrona • Publicerad 7 maj 2003

Arbetsmiljöinspektionens avdelningsdirektör Arne Ågren från Växjö anser att den handlingsplan och den arbetsmiljöpolicy som framtagits utgör goda förutsättningar för en klar uppdelning i arbetsgivaransvaret vilket. Därmed skulle det finnas förutsättningar att Lars Riberth skulle kunna arbeta kvar som kyrkoherde inom församlingen.

- Det finns goda förutsättningar för att de nu ska kunna gå vidare med goda intentioner. För vår del är ärendet avslutat och avskrivet.

Kyrkorådets ordförande Evy Andréasson(kd) känner sig lättad av klartecknet från Arbetsmiljöinspektionen.

- De var nöjda med svaret på alla åtta punkterna. Det har varit en jobbig tid. Nu ska vi ha två arbetsledare i vår fastslagna arbetsorganisation. Vi ska ha ett uppföljningsmöte med samtlig personal.

Lite för otydligt

Kyrkoherde Lars Riberth är mer dämpad och inte lika entusiastisk efter det långa mötet i församlingshemmet. Han är återhållsam till Arne Ågrens uttalande att arbetet ska fungera smidigare så han kan stanna kvar i församlingen.

- Det känns ändå lite svårt, det är lite för otydligt.

Stridigheterna har visat sig på många olika sätt. I måndags tog fyra personer initiativ till en namninsamling till förmån för kyrkoherden. Redan samma kväll kunde konstateras att en av listorna som lagts ut i en affär var bortplockad.

Karin Ekström är en av initiativtagarna till namninsamlingen.

- Det är för bedrövligt att en namnlista blir stulen. Vi har lagt dit en ny. Personalen lovade hålla den under uppsikt. Vi bedömer att vi på mindre än ett dygn fått in 100 namn på de kvarvarande listorna samt på extra listan jag haft med mig i dag.

I egenskap av enskild församlingsmedlem vill Karin Ekström betona att namninsamlingen ska ses som ett stöd för Riberth och inte direkt ett krav på Evy Andréassons avgång.

- Vi vill markera vad vi tycker till alla politiker.

Gjort mycket fel

Stridigheterna har också resulterat i politiska ställningstaganden. Lennart Hansson är c-ledamot i kommunfullmäktige i Karlskrona.

- Det får inte gå politik i kyrkans arbete. Evy Andréasson har gjort många fel. Jag kräver hennes avgång!

Vid ett kyrkorådsmöte i höstas gick kd-ledamoten Christer Schertell emot sin egen ordförande vid en omröstning om förslag om ny organisationsplan som arbetsmiljöverket då väntat på i tre månader.

- Jag är fortfarande emot det förslaget. I en sån liten församling som Rödeby behövs inte två chefer.

Ersättaren i kyrkorådet är irriterad över att kyrkorådet sysslar med bagateller när de i stället borde dra upp riktlinjerna för den totala verksamheten.

- Det är bedrövligt att de med byråkratisering utövar en sådan negativ människosyn. De borde i stället lita på personalen och ha bättre visioner. Jag kräver inte Evys avgång.

0455-77 222

Lennart Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.