1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kyrkan bakom döda fjäderfän i Hallarum

De upphängda tupparna vid en färist i Hallarum var inte ett verk av djävulsdyrkare. Tvärtom var det en blekingsk församling tillhörande Svenska Kyrkan som låg bakom de döda fåglarna.
Karlskrona • Publicerad 25 november 2003

Det var i gårdagens tidning som BLT berättade om Karlshamnsparet som var på promenad i Hallarums naturreservat på Torhamnslandet. Vid en färist hängde fem döda fjäderfän i sina ben. Intill hängde grisfötter och ben och på marken stod vattenfyllda marschaller.

Paret som såg det kom genast att tänka på någon form av offerrit av djävulsdyrkare. Flera som ringde till BLT i går uppfattade det på samma sätt. Men den smått makabra upptäckten var långt ifrån djälvulsdyrkande eller asatro. Tvärtom var det ett arrangemang av en församling tillhörande Svenska Kyrkan.

En spökrunda

Församlingen är från en annan ort i Blekinge, det rör sig alltså inte om Jämjös församling. Det var en ungdomsgrupp som var på utflykt i Hallarums naturreservat på kvällen.

- En sak vi gjorde var en spökrunda för ungdomarna. På den hängde vi bland annat upp fem döda tuppar. De skulle slaktas vid den här tiden, så vi gjorde det så att vi kunde använda dem i anslutning till arrangemanget, berättar den ansvariga från församlingen.

Den ansvariga berättar att det har genomförts liknande saker på andra håll. Det var inte tänkt att väcka någon negativ reaktion och tupparna hade nackats på sedvanligt sätt.

Accepteras inte

- Det handlar verkligen inte om något djurplågeri och det var inte meningen att det skulle väcka anstöt. Nu har det visst gjort det och det är verkligen tråkigt.

Komministern i den aktuella församlingen visste om att det skulle genomföras ett ungdomsarrangemang. Men att döda tuppar på en spökrunda skulle användas var okänt.

- Jag vänder mig mot båda delarna. En spökrunda är inte vad barn i dag behöver. Det finns nog med elände. Ett arrangemang i naturen skall vara fyllt av ljus. Jag accepterar inte att barn skall skrämmas, säger komministern.

- Att dessutom använda döda djur är gräsligt. Det är beklagligt att det hänt. Vi skall diskutera det här och se till att något liknande aldrig händer igen.

Göran Lindh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.