Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Krisen total för hotell och restauranger

Inom några dagar beräknas bortåt 10 000 restauranganställda ha varslats om uppsägning på grund av coronakrisen. Minst lika många extraanställda beräknas redan ha förlorat jobben.
– Det är en stor kris, men vi är mycket tacksamma för den krisplan som regeringen sjösatt, säger hotell- och restaurangfackets, HRF, förbundsordförande Malin Ackholt.
KARLSKRONA • Publicerad 17 mars 2020
Scandic Hotell, hotel, borgmästarefjärden karlskrona, boende
Scandic Hotell, hotel, borgmästarefjärden karlskrona, boendeFoto: Christian Hylse

På några få dagar förra veckan försvann de allra flesta bokningarna från Sveriges hotell och restauranger. Utan gäster är det bara en tidsfråga innan företagen måste säga upp personal och Hotell- och restaurangfackets förbundsordförande berättar att det hela tiden kommer in nya varsel.

– Ungefär 6 000 anställda har varslats om uppsägning och vi har fått en förvarning om att man planerar uppsägning av ytterligare 4 000 personer, berättar Malin Ackholt. Dessutom har 10 000 extraanställda, som jobbar vid behov, fått sluta med omedelbar verkan.

Annons

Under måndagen kom regeringen med ett stödpaket på 300 miljarder och turismnäringen är en av de branscher som tros få mest nytta av satsningen.

– Vi är väldigt tacksamma för stödåtgärderna. Vi får nu analysera om det är tillräckligt eller om vi ska föreslå ytterligare åtgärder, förklarar Malin Ackholt.

Även arbetsgivarorganisationen Visita välkomnar krispaketet.

– Visita välkomnar regeringens åtgärder för att förbättra förutsättningarna för företagen i detta akuta läge. Effekterna av coronavirusets spridning är enorma för besöksnäringen. Vi ser redan hundratals varsel som omfattar tusentals personer och vi vet att det kommer att komma många fler. Ju längre detta pågår desto värre blir situationen, säger Jonas Siljhammar, vd på Visita.

Sammanlagt har regeringspartierna S och MP kommit överens om ett krispaket som omfattar 300 miljarder kronor. För hotell och restauranger är det viktigaste att korttidspermittering införs. Det innebär att företagen kan låta anställda gå hemma med 90 procent av lönen, istället för att avskeda dem. Statliga pengar kommer att ersätta halva lönen och arbetsgivarna behöver bara bära 40 procent av lönekostnaderna. Sjuklönen kommer också att betalas av staten från dag ett, istället för att som normalt betalas av arbetsgivarna i 14 dagar. Företag som behöver det kan också få anstånd med inbetalning av skatt och moms i två månader.

Visita och Hotell- och restaurangfacket kom under måndagen överens om hur de tillsammans ska arbeta för att minska antalet varsel om uppsägning, med hjälp av permitteringar, vilket de berättar i ett gemensamt pressmeddelande.

- Det här avtalet syftar till att så många som möjligt kan behålla sina jobb och gör det lättare för branschen att återgå till normalt läge när utvecklingen väl vänder. På så sätt värnar vi anställda och företag, skriver Malin Ackholt, HRF:s förbundsordförande.

- Dagens avtal möjliggör nu för våra medlemsföretag att ta del av statens stödåtgärder. Jag vill passa på att rikta ett stort tack till HRF för en snabb hantering av denna viktiga fråga. Det krispaket som regeringen presenterade idag är ett väldigt bra första steg, men vi kommer behöva mer stödåtgärder, skriver Jonas Siljhammar, Visitas VD.

Osäkerheten är ännu stor på hotellen i Blekinge, men så här svarar några av de lokala aktörerna.

Clarion Collection Hotel Carlscrona:

Annons

Hotellchefen Cornelia Fagberg vill på måndagen inte uttala sig om det kommer att läggas varsel om uppsägning eller permitteringar.

– Vi sitter i möte nu om hur vi ska gå vidare ännu, så jag kan inte säga någonting, säger hon.

– Vi hjälps åt för att klara detta. Vi håller ihop och jag upplever att det har blivit större teamkänsla i dessa tider, sade hon när BLT talade med henne i fredags.

Scandic i Karlskrona:

Scandickoncernen gick i fredags ut med ett pressmeddelande om att 2000 personer varslas om uppsägning. Eftersom det är ett publikt bolag måste företaget informera hela marknaden samtidigt. Därför kan inte Scandics presschef Christine Fraser uttala sig om det statliga hjälppaketet kan göra att varslet blir mindre.

– Vi tittar på det just nu och om vi har något att kommunicera kommer vi att göra det i ett pressmeddelande. Hur det ser ut för enskilda hotell är alldeles för tidigt att säga, förklarar Christine Fraser.

Elin StålhandSkicka e-post
Anders G BergquistSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons