1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kravet på varvet: Jobba tystare

Varvsarbetarna på Kockums måste börja jobba tystare. Men kravet på sänkta bullernivåer har överklagats till domstol.
Karlskrona • Publicerad 7 maj 2014
Dockorna. Kravet på sänkta bullernivåer innebär stora begränsningar för verksamheten i varvets dockor, menar Kockums.
Dockorna. Kravet på sänkta bullernivåer innebär stora begränsningar för verksamheten i varvets dockor, menar Kockums.Foto: Staffan Lindbom

I Kockums nya miljötillstånd så ställs krav på att varvet sänker sina bullernivåer med fem decibel.

Men Kockums menar att det kan leda till stora begränsningar för verksamheten i dockorna.

– Vi förstår så klart att det är viktigt att inte låta för mycket när man ligger inne i en tätort. Vi kan göra vårt bästa för att sänka bullernivåerna med fem decibel från de fasta anläggningarna. Men det vore tråkigt om vi var tvungna att dra ner fem decibel på verksamheten i dockorna också, säger Kockums kommunikationschef John Ahlmark.

Han tänker då långsiktigt. I framtiden kan Kockums komma att få konkurrera mer med civila varv där det ställs högre krav på att jobben blir färdiga snabbt och där man därför jobbar mer obekväma arbetstider.

– Det kan komma lägen när vi måste säga nej till jobb, säger Ahlmark.

Trots att en bullersänkning i dagsläget inte skulle behöva få så stora konsekvenser så har Kockums överklagat villkoret till Mark– och miljödomstolen.

– Vi tänker inte bara tre månader eller ett år framåt. Har man en verksamhet så gammal som vår så gäller det att vi försöker se till att villkoren är bra för att göra det här för mycket lång tid framåt, säger John Ahlmark.

Tobias Fabbeke
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.