Krav på kännbart straff
Sista rättegångsdagen mot den unga kvinnan, som nu är 20 år och åtalad för att ha knivskurit sin pojkvän till döds, ägnades i huvudsak åt de avslutande pläderingarna.
I vågskålen finns uppsåtligt dödande, olyckshändelse eller nödvärn.
20-åringen har lämnat minst tre olika versioner om händelsen och biträdande chefsåklagare Ingela Klinteberg byggde hela sin plädering på att kvinnan inte är trovärdig och att hon inte har lämnat tillförlitliga utsagor.
Minns inte detaljer
- Så fort det ställs frågor om detaljer kring händelsen minns hon inte. I allt som är till nackdel för henne minns hon inget och hon höll länge fast vid lögnen att det fanns en annan gärningsman, pläderade Ingela Klinteberg.
Åklagaren menar också att versionen om olyckshändelsen är en uppenbar efterkonstruktion. I den versionen erkänner den unga kvinnan att hon faktiskt huggit efter pojkvännen, men siktade på underarmen. Hugget var ett sätt att freda sig för pojkvännen.
Nödvärnsförklaring
Och här går kvinnans version över i nödvärnsförklaringen. Hon var rädd för att bli misshandlad.
- Hon siktade mot överkroppen där alla livsuppehållande organ finns. Med detta har hon visat sig helt likgiltig för följderna. Den åtalade saknar impulskontroll och kan inte styra sitt hastigt uppflammande humör, hävdar åklagaren.
Kvinnans unga ålder kan sätta vissa gränser för påföljden men enligt den utredning som gjorts har inte 20-åringen utfört knivdådet under inverkan av allvarlig psykisk störning. Och den enda påföljd som diskuterades i rätten var fängelse.
- Hon har begått en våldsam gärning och måste få ett märkbart fängelsestraff, yrkade Ingela Klinteberg.
Och dödsboets ombud, advokat Torgny Palm var av samma åsikt. Han menade också att även om den unga kvinnan ångrade sig efteråt förändrar det inte uppsåtet.
Lågmäld profil
Den unga kvinnans försvarsadvokat Birgitta Fagrenius höll en mycket lågmäld profil i sin plädering. Hon riktade in sig på att lyfta fram att kvinnan hade ringt efter hjälp och själv försökt att hjälpa den skadade pojkvännen, vilket skulle kunna bidra till att reducera ett eventuellt fängelsestraff.
- Vi kan inte bortse ifrån nödvärnssituationen. Min klient var rädd för att bli misshandlad och hennes version av hur hon vrider sig runt och har kniven i hand när pojkvännen kommer störtande mot henne, den versionen stöds av rättsläkaren, hävdade Fagrenius.
Och hon avslutade med att vädja till rätten att vara lyhörd och målade upp bilden av den unga kvinnan som mor.
- Hon har också ett litet barn som behöver sin mamma, sa Birgitta Fagrenius.
Men tingsrätten beslutade att kvinnan ska vara kvar i häktet tills domen faller nästa onsdag.