1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Krav på hemliga avtal stoppar cancermedicin

Medicinen Zytiga, som kan förlänga livet på cancerpatienter, ansågs för dyr för landstinget Blekinge.
Nu finns en ekonomisk öppning, men tillverkarens krav på hemliga avtal sätter stopp.
Karlskrona • Publicerad 23 februari 2013
Låste positioner. ?Än så länge har vi sagt att vi inte ger oss in i den typen av avtal?, säger Bengt Wittesjö om Janssens krav på hemliga avtal.
Låste positioner. ?Än så länge har vi sagt att vi inte ger oss in i den typen av avtal?, säger Bengt Wittesjö om Janssens krav på hemliga avtal.Foto: Patric Söderström

Läkemedlet Zytiga ges till patienter med obotlig prostatacancer. Den beräknas kunna förlänga männens liv med nästan fem månader.

Men den är dyr. Att få den kostar över 30 000 kronor i månaden. BLT har tidigare skrivit om hur landstinget i Blekinge valt att sluta skriva ut medicinen då den inte ansågs tillräckligt effektiv sett till kostnaden – något som kritiserats av bland annat patientföreningen Viktor.

Strax innan jul tändes dock ett litet hopp. Företrädare för Sveriges kommuner och landsting (SKL) träffade då tillverkaren Janssen och kom fram till en deal. Den bestod av att läkemedelsföretaget skulle betala tillbaka pengar till landstingen i de fall då medicinen inte gav klinisk effekt efter tre månader.

Men nu har det mörknat igen för de patienter som är i behov av Zytiga. Detta på grund av tillverkarens Janssens speciella krav.

– Janssen ringer runt till landstingen och vill gärna skriva avtal. Vi har hittills sagt att vi inte kan skriva avtal med Janssen eftersom de kräver att avtalen ska vara hemliga. Vi lever ju i en offentlig verksamhet, säger Bengt Wittesjö, förvaltningschef på landstinget Blekinge.

Han menar att det är ett väldigt ovanligt krav.

– De vill göra någon slags överenskommelse som vi inte får offentliggöra.

I nuläget är det inte aktuellt, menar Wittesjö.

– Egentligen är det en politisk fråga. Det skulle innebära att vi döljer kostnader för politiken. Då får de inte reda på vad vi tar på oss för kostnader.

– Allt är möjligt, men det är frågan om det är så sjukvården ska bedrivas, säger Wittesjö.

Han kan inte svara på hur mycket billigare Zytiga skulle bli för landstinget med den nya uppgörelsen. Inte ens de företrädare för SKL, som har hjälpt till att komma fram till dealen, får nämligen berätta det.

– Det står inte dem fritt att tala om vad kostnaden är. Deras diskussioner med företaget är inte offentliga.

Positionerna är alltså låsta.

– Än så länge har vi sagt att vi inte ger oss in i den typen av avtal. Och där är vi inte ensamma. Så resonerar de flesta landsting fortfarande, säger Bengt Wittesjö.

Tobias Fabbeke
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.