unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Konditoriet gick i konkurs – så stora var skulderna

När det anrika konditoriet Gylles i Karlskrona gick i konkurs uppgick skulderna till nästan sju miljoner kronor. Det visar konkursförvaltarens bouppteckning som blev offentlig under måndagen.
När Gylles försattes i konkurs i somras hade skulderna växt till sju miljoner kronor.
När Gylles försattes i konkurs i somras hade skulderna växt till sju miljoner kronor.
Foto: Staffan Lindbom

Konditoriet Gylles försattes i konkurs på egen begäran i mitten av augusti. Nu är konkursbouppteckningen klar. Den visar tillgångar på cirka 900 000 kronor och skulder på närmare sju miljoner kronor vid konkurstillfället.

Gylles köptes av Christer Ahlberg sommaren 2017, och bolaget var redan då skuldtyngt. Men Ahlberg försäkrade då att företaget inte var i fara.

– Gylles ska aldrig, aldrig gå i konkurs. Det har jag gått in som garant för. Berhövs det skjuter jag till de pengar som krävs, sa Christer Ahlberg till BLT hösten 2017.

Men skulderna fortsatte att växa och till slut gick det inte längre.

– När staten hotade med konkurs för att kunna följa sina regler bestämde vi oss för att göra det själva. Och där är vi idag. Men jag ser goda förutsättningar för en fortsättning, sa Christer Ahlberg till BLT i samband med konkursen för en och en halv månad sedan.

Vid konkursen hade Gylles skatteskulder på drygt 1,1 miljoner kronor. Andra större skuldposter var lönefordringar på drygt två miljoner kronor och leverantörsskulder på knappt två miljoner.

Knappt två veckor efter konkursen köpte Christer Ahlberg tillbaka företaget från konkursboet. Köpeskillingen har inte offentliggjorts, men enligt vad BLT erfar rör det sig om omkring 600 000 kronor.

Enligt ett pressmeddelande som konkursförvaltaren Erik M Magnusson skickade ut i samband med att affären blev klar kom det in tre bud på att ta över konkursboet. Och Christer Ahlbergs bud var drygt tre gånger så högt som de båda övriga anbuden. Han driver nu konditoriet vidare i ett annat bolag.

Läs mer

Sjukstuga i Krif – ”Vi tar inga risker”

Sport

Sjukstuga i Krif – ”Vi tar inga risker”

Kalmar HC vann knappt

Susanne Jansson.

Kultur

På gränsen mellan spänning och skräck

Havet skrämmer och lockar, och Susanne Jansson balanserar skickligt på gränsen mellan det naturliga och övernaturliga, skriver recensenten Bella Stenberg.

Författaren och översättaren Dmitri Plax har skrivit en drygt sexhundra sidor lång bok fylld av hågkomster, förtvivlan och kärlek, allt ackompanjerat av egna illustrationer.

Kultur

Kämpar mot tiden för att hålla kvar minnet av den älskade sonen

Författaren och översättaren Dmitri Plax son Peter mördades i augusti 2019 av en skolkamrat.

Agneta Pleijel är aktuell med boken ”Dubbelporträtt. En roman om Agatha Christie & Oskar Kokoschka”.

Kultur

Ömsint insikt när Pleijel diktar om Agatha Christies konstnärsmöte

I ”Dubbelporträtt” möts två starka konstnärliga och litterära personligheter i en insiktsfull dialog om konsten och livet.

Donia Salehs debutroman är snarare ett tillstånd än en berättelse.

Kultur

Donia Saleh fångar känslan hos frustrerade unga tjejer

Leila och Amila kämpar med att hitta sig själva bland allt som känns ytligt och falskt.

Nina Björk står för levande motstånd

Veckans böcker

Nina Björk står för levande motstånd

Recensenten Fedja Wierød Borčak har läst en bok som sprudlar av energi och intellektuell fantasi.