1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Kön till ortopeden är inte acceptabel"

- Ett till två års kö till ortopedmottagningarna och sedan minst fyra månaders väntan på operation - det är inte acceptabelt.
Det konstaterar sjukhusdirektör Olof Larsson och ortopedens verksamhetschef Sylvia Resch.
Karlskrona • Publicerad 19 april 2002

- Tidigare har man trott att det inte spelar någon roll om man väntar med en operation. Men de senaste rönen visar att ju tidigare operationen görs, desto bättre blir resultatet, säger Sylvia Resch.

- Erfarenhetsmässigt vet vi att en tredjedel i kön faller bort. En del blir bra utan operation. Ingen dör i väntan på en ortopedisk operation, men det händer att patienter dör av andra orsaker, säger hon.

Något måste göras. Landstingsrådet Bernth Johnson har lovat skjuta till de medel som krävs. Det innebär fler tjänster på mottagningen under en övergångstid. Fler läkare behövs inte just nu.

Efter sommaren

Åtgärder planeras, men någon förbättring innan sommaren kan man inte lova.

- All personal har utbildats i det nya datajournalsystemet. Datoriseringen är nödvändig, säger Sylvia Resch. Vi har verksamhet på två platser vilket inneburit problem med journalerna. När allt finns på data, finns journalerna alltid på plats.

Ledigheter indragna

Under utbildningen har verksamheten minskat. Alla extra ledigheter har dragits in. Läkarna har inte fått ut lagstadgad kompledighet för jourerna.

- Personalen på ortopeden i Karlshamn är fantastisk och beredd att förändra arbetssättet. De står bara och stampar för att få komma igång. Tyvärr måste jag bromsa. Alla måste få ut sin ledighet, sedan kommer semestrarna, säger Sylvia Resch.

Extra personal

Fler planer finns. Under en övergångsperiod ska extrapersonal sättas in för få ordning på kölistorna.

- Det är två som tar emot samtalen. Vid en mätning noterades 250 samtal på en timma. En bråkdel kom fram.

Längre fram hoppas hon kunna göra en puckelinsats, så att läkarna kan beta av mottagningsköerna under lördagar, söndagar och kvällar. Personalen är positiv.

- Man talar bara om köer, säger hon. Men vi har också alla gamla som ramlar och bryter sig. Dem tar vi hand om omedelbart.

Maria Lönnberg
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.