1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kompisgäng cyklar 485 mil i USA

Här har ni något att tänka på under spinningpasset. Kanske nästa utmaning? Anders och Günter ska också cykla – 485 mil genom USA. Förberedelserna pågick på vägarna i Blekinge i helgen.
Karlskrona • Publicerad 26 maj 2014
Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Siktar på långlopp. Full fart i Blekinges vackra omgivning ? innan resan över till USA.
Siktar på långlopp. Full fart i Blekinges vackra omgivning ? innan resan över till USA.Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström
Följs åt. Här är större delen av gänget som ska ge sig i väg, stödteam och cyklister tillsammans. Håkan Bengtsson, Lisa Ellis, Günter Andreasson, Anders Klavberg, Catharina Klavberg, Henrik Jonsson och Ronny Bengtsson.
Följs åt. Här är större delen av gänget som ska ge sig i väg, stödteam och cyklister tillsammans. Håkan Bengtsson, Lisa Ellis, Günter Andreasson, Anders Klavberg, Catharina Klavberg, Henrik Jonsson och Ronny Bengtsson.Foto: Patric Söderström
Noggranna förberedelser. Mat, utrustning och träningsform. Allt ska klaffa för Anders Klavberg och Günter Andreasson innan de trampar i gång i Kalifornien den 14 juni.
Noggranna förberedelser. Mat, utrustning och träningsform. Allt ska klaffa för Anders Klavberg och Günter Andreasson innan de trampar i gång i Kalifornien den 14 juni.Foto: Patric Söderström
Foto: Patric Söderström

Race Across America är ett av de tuffare cykelloppen av det här slaget. På drygt en vecka ska 485 mil cyklas från San Diego i Kalifornien till Annapolis utanför Washing­ton. De två cyklisterna, Anders Klavberg, 49 och Günter Andreasson, 58, kommer bägge från traditionstyngda Cykel–Varberg. Med sig har de en stödtrupp på sju personer som ska sköta matlagning, logistik, cykelservice och allt annat som måste klaffa.

Henrik Jonsson från Nättraby är svåger till Günter och en av deltagarna i stödteamet.

–  Vi rullar hela tiden med följebil och en husbil i närheten. När en av cyklisterna vilar cyklar en annan, berättar han.

Både Günter och Andreas är gamla lagidrottare, men gick över till cykel för sådär 15 år sedan, inte minst för att knäna började säga ifrån. Därifrån gick resan över flera långlopp, Vätternrundan förstås, cykling i Alperna, i Afrika genom hetta och sand, och flera andra. Det är både mountainbike och racer­cykel som gäller. De bägge cyklisterna påpekar att de inte är elitcyklister, men väl tävlingsmotionärer.

–  Vi är lite äldre, och det passar utmärkt för den här typen av sport. Det är minst lika viktigt att ha något innanför pannbenet och erfarenhet som att bara vara snabb. Frågan är inte om skavsår eller smärta kommer, utan mer när de kommer, säger Anders.

–  Det gäller att lägga sig på en nivå som gör att man klarar sig hela vägen, tillägger Günter.

Och nu ska det krönas med det värsta av dem alla – Race Across America. Hela gänget flyger över den 10 juni och loppet börjar den 14 juni. Själva cyklingen får ta högst nio dagar, men resan är beräknad till två och en halv vecka.

I lördags inleddes en 24–timmars cykling på de vackra asfaltvägarna i Nättraby och norrut i Karlskrona. Det gäller att trimma ihop både cyklis­ter och stödteamet som består av kompisar, fruar och släktingar. När träningspasset var klart på söndagen hade 70,5 mil tillryggalagts.

–  Det viktigaste när vi går i mål är att vi har haft en trevlig upplevelse och fortfarande är vänner. Det är en kul grej helt enkelt, säger Günter.

Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.