1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kommunens virusproblem smittar

Karlskrona kommuns hemsida har legat nere sedan i torsdags. Det ställer till bekymmer, inte bara för kommunen, utan också för andra myndigheter som är beroende av kommunens server.
Karlskrona • Publicerad 3 oktober 2001

Som BLT berättade i lördags är det andra gången på två veckor som hemsidan ligger nere. Enligt kommunens it-chef Anders Danielsson är problemen efterdyningar av förra veckans virusattack.

Det betyder dels att kommunens anställda inte kommer ut på nätet, dels att Karlskronaborna inte kan besöka kommunens hemsida. Men även andra myndigheter drabbas.

Hinder i arbetet

På Statens sjöhistoriska museers kansli, där bland andra marinmuseum ingår, har man inte kunnat arbeta ordentligt sedan i torsdags.

- Eftersom vårt ekonomisystem ligger i Stockholm är vi helt beroende av internet för allt ekonomiskt redovisningsarbete. Vi har till exempel inte kunnat betala fakturor sedan i torsdags. Det värsta var att vi inte fick besked om hur länge det skulle vara, säger Ulrika Andersson på statens sjöhistoriska museers kansli.

På väg att ge upp

Det gick så långt att Ulrika Andersson funderade på att åka till Stockholm bara för att kunna arbeta ordentligt. Men under tiden BLT talar med henne på tisdagseftermiddagen börjar internet åter att fungera.

Även Blekinge museum har varit utan internet sedan i torsdags. Museets personal har inte kunnat använda nätet i sitt arbete och hemsidan har varit oåtkomlig för allmänheten.

- Det är tråkigt för vi har precis lagt ut vårt höstprogram på hemsidan, säger Susanne Ström som är informationssekreterare på Blekinge museum.

Kommunen vill inte avslöja hur många myndigheter och företag som är beroende av deras server. Men Anders Danielsson hoppas att problemen ska vara lösta i dag.

Maria Wogensen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.