1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kommunens miss ger fortkörare pengarna tillbaka

Fortkörare utanför Rödebyskolan får pengarna tillbaka.
Kommunens miss gjorde att sträckans hastighetsbegränsning inte gällde.
Karlskrona • Publicerad 4 april 2013

Två bilar blev i februari stoppade för fortkörning utanför Rödebyskolan. Förarna körde fortare än de trettio kilometer i timmen som hastighets­skyltarna anger.

Men efter att fortkörningsböterna var utfärdade visade det sig vägsträckan inte var införd i Transportsstyrelsen databas för hastighetsbegränsningar.

– Vid årsskiftet förra året digitaliserade man ­alla lokala trafikföreskrifter i en stor databas över hela Sverige. På något sätt har den här vägstumpen fallit mellan stolarna och blivit utan hastighets­begränsning, säger Ulf Fridvall, chef för trafik­polis.

Men även om regeln för max trettio kilometer i timmen inte gällde så fick man inte köra hur fort som helst. Enligt trafikförordningen är högsta bashastigheten inom tätbebyggt område femtio kilometer i timmen.

Under förra året slapp också nästan tio personer sina böter som de fått efter att inte ha stannat vid en stoppskylt i Karlskrona. Stopplikten var inte heller iförd i datasystemet, och regeln gällde därför inte.

– Dessa undantag är inte speciellt vanliga, under de senaste sex åren kan jag bara minnas de här två fallen när hastighetsbegränsningarna inte varit registrerade.

Johanna Bladh
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.