1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kommunen satsar på fotgängare och cyklister

Karlskrona ska bli mer tillgängligt för gångtrafikanter och cyklister. Kommunen satsar flera miljoner på att bygga flera gång- och cykelbanor och att handikappanpassa övergångsställen de närmaste åren.
Karlskrona • Publicerad 9 januari 2007

Efter satsningar på cirkulationsplatser och vägbyggen sätter kommunen nu cyklister och fotgängare i fokus. Enligt Tekniska förvaltningens investeringsplan kommer runt två och en halv miljoner kronor att satsas på gång- och cykelvägar i år.

- Vi vill knyta ihop cykelvägarna så att det blir ett sammanhängande system, säger Jan-Anders Glantz, projekteringschef på Tekniska förvaltningen.

Saltö först i tur Först i tur står bygget av en gång- och cykelväg vid Gamla Infartsvägen och en mellan Saltö och Dragsö som båda ska påbörjas i år. Även 2008 och 2009 finns en planerad budget på två och en halv miljoner kronor per år. Då är det andra delar av staden som ska få gång- och cykelbanor.

För att förbättra situationen för gångtrafikanter på Trossö ska flera övergångsställen ses över och många kommer att handikappanpassas. Bland annat ska övergångsstället i korsningen mellan Drottninggatan och Östra Prinsgatan göras om. Där ska byggas så kallade klackar som gör att övergångsstället blir kortare och att hastigheten sänks vid övergångsstället.

Kantsten sänks - Vi har inventerat gatorna på Trossö. I år satsas en och en halv miljon kronor på handikappanpassning av gator och övergångsställen. Till exempel kommer kantsten att sänkas, säger Benny Ohlsson, planeringschef på Tekniska förvaltningen.

För att göra stadsmiljön ännu trevligare för alla cyklister och gående finns också en pott på 5,6 miljoner kronor reserverad till stadsmiljöförnyelse. Några konkreta planer för vad pengarna ska användas till finns inte i dagsläget, men enligt Benny Ohlsson handlar det om att göra Karlskrona till en vackrare stad. Pengarna kan komma att användas till en ombyggnad av Stortorget för att öka vistelseytorna, eventuell fasadbelysning till byggnaderna på torget och vissa åtgärder på Klaipedaplatsen.

Emma Knutsson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.