1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Kommunen får JO-kritik

Justitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot tekniska nämnden i Karlskrona efter att de tog fyra månader på sig för att lämna ut handlingar.
Karlskrona • Publicerad 24 januari 2002

Peter Nyman vände sig till kommunen med ett brev för att få svar på en del frågor samt ta del av kommunens protokoll vid tidigare sprängningar vid Skomakaregatan. Men varken skriftligt svar på frågorna eller några handlingar fick han tillskickade.

Svarade inte på brev

- Inget brev jag har skrivit till kommunen har jag fått svar på, säger Peter Nyman.

Peter Nymans första begäran om att få ta del av handlingar skedde 24 januari i fjol. Inte förrän i mitten på maj, efter flera påminnelser från Peter Nyman, skickades handlingarna till en advokat i Stockholm som tidigare anlitats av honom i ett miljömål mot kommunen.

Brist på respekt

Kommunens handlingarna hade tagits över av en jurist som kommunen anlitat, som i sin tur skickat kopior till Stockholm. Och begärde att kommunens och Nymans kontakt skulle ske de båda advokaterna emellan. Advokaten i Stockholm önskade varken handlingarna eller någon korrespondens, eftersom han inte längre var anlitad i något ärende av Peter Nyman.

- Nonchalans, inkompetens och brist på respekt mot vanligt folk, tycker Peter Nyman som även påtalar att kommunens anlitade advokat hade bristande kunskaper om offentlighetsprincipen.

Fyra månader för länge

Även om kommunen gjort en felaktig tolkning om vart de skulle skicka handlingarna är JO kritisk till att det tog fyra månader innan de lämnade ifrån sig kopior på handlingarna. Så lång väntan står helt i strid med de krav som lagen ställer.

Kommunen försvarar sig med att förfrågan av handlingarna var ospecificerad och omfattande.

Kommunens handlande överensstämmer inte med Tryckfrihetsförordningens bestämmelser. Om en person vill läsa eller kopiera en allmän handling, som inte är sekretessbelagd, hos en myndighet är han skyldig att få göra det. Det spelar ingen roll om, som i Peter Nymans fall, en kopia skickats till hans ombud i Stockholm. Myndigheten har en ofrånkomlig skyldighet att behandla varje förfrågan om utlämnande av handling enligt Tryckfrihetsförordningen och sekretesslagen.

Kritisk till det inträffade

Sammanfattningsvis skriver JO i sitt beslut att man är kritisk till det inträffade och att han förutsätter att kommunen i fortsättningen efterlever de grundlagsfästa bestämmelserna på området.

Peter Nyman får intrycket av att kommunen medvetet bryter mot lagar och inte tar någon notis av det.

Medvetet agerande

- Det känns som kommunens agerande är ett sätt att göra livet svårt för medborgarna. Jag upplever det som ett allvarligt brott mot demokratin.

Karlskronas kommunjurist Lennarth Eriksson upplever kritiken som klar och tydlig men inte alltför hård.

- Kritiken från JO är till för att man ska ha en chans att bättra sig. Vi tar denna kritik som en väckarklocka och tar lärdom av den i vårt fortsatta arbete, säger han.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.