1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Karlskrona kommun ser ut att gå med vinst i år.
32 miljoner kronor blir förtjänsten.
Pengarna ska satsas på äldre och handikappade.
Karlskrona • Publicerad 11 oktober 2001

Karlskrona kommun har summerat finanserna i ett delårsbokslut efter årets första åtta månader och funnit att det får en positiv avslutning.

Extrasatsningar

Vid årsskiftet ser vinsten för kommunen ut att bli 32 miljoner kronor. Detta trots att extrasatsningar på 33 miljoner kronor gjorts på äldrenämnden, handikappnämnden och barn- och ungdomsnämnden under året.

Äldrenämnden har dragits med ett underskott som man genom planerade nedskärningar försökte få bukt med. Större delen av nedskärningarna blev nu inte aktuella eftersom nämnden fick ett tillskott utöver budgeten.

Ett jättejobb

- Äldrenämnden har kostat, men vi har ett bra grepp över det nu. Både politiker och tjänstemän har uträttat ett jättejobb för att få ordning på underskottet, säger Mats Johansson (s), kommunstyrelsens ordförande i Karlskrona.

Äldrenämnden är nu i balans för det här året. Men hur det blir nästa år är för tidigt att säga, menar Mats Johansson.

Överskottet på 32 miljoner kronor hoppas han få använda till bland annat maxtaxan på förskolan. När avgifterna för barnomsorgen sänks får kommunen in mindre pengar. Delar av förlusten täcks av staten som skjuter till 20 miljoner kronor för reformen. Resterande fyra miljoner kronor får kommunen stå för.

Maxtaxan inte beslutad

Men maxtaxan i Karlskrona är ännu inte beslutad. De borgerliga partierna har sagt nej och vänsterpartiet har uttryckt tveksamhet.

- Vi ska kämpa för att få igenom maxtaxan. Jag skulle bli förvånad om vänsterpartiet i slutändan inte röstar igenom den, säger Mats Johansson.

Andrea Jilder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.