Klumparna kom från fartyg

Karlskrona/Ronneby Artikeln publicerades
En av klumparna som flutit i land.
Foto: Länsstyrelsen
En av klumparna som flutit i land.

Klumparna av ett segt ämne som dykt upp längs Blekingekusten ser ut att ha fått sin förklaring.

Den första upptäckten gjordes utanför Brömsebro i fredags. I måndags flöt flera vita klumpar i land i Karlskrona och ganska snart också i Ronneby. En vecka tidigare hade liknande klumpar tagits om hand på Öland.

- Analyser som genomförts av Kustbevakning och Mörbylånga kommun som visar då att det är paraffin som sköljts ut vid rengöring av fartygstankar, varför det kan antas vara samma typ av förorening i Blekinge län, säger Martin Petersson, tjänsteman i beredskap på Länsstyrelsen Blekinge.

Länsstyrelsen uppger på sin hemsida att paraffinet inte är giftigt, men hundägare uppmanas att ha uppsikt över sina hundar vid promenader längs med kusten.

Under sensommaren dök liknande klumpar upp på västkusten.

– Klumparna är stora och relativt fasta och liknar ingenting som djuren i naturen äter. Men får man i sig det, är det giftigt och jag vet att hundar som tuggat i sig det blivit sjuka eller till och med dött, sa då Jonas Pålsson på Havs- och vattenmyndigheten till Göteborgs-Tidningen/Expressen.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Blekinge Läns Tidning och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.