1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Var tredje elev som lämnade grundskolan i Karlskrona utan godkända betyg i basämnena klarade av gymnasiestudierna på tre år. Det visar den undersökning som Gunilla Ingestad på barn- och ungdomsförvaltningen gjort.
Karlskrona • Publicerad 31 oktober 2002

Resultatet av hennes undersökning väckte stor uppståndelse i utbildningsnämnden på onsdagen. Politikerna Jörgen Andersson (c) och Rune Lindberg (s) ifrågasatte varför grundskolan inte kan komma tillrätta med problemet elever med icke godkända betyg.

- Vad är det ni sysslar med under nio år?, undrade Torbjörn Andersson (c). Jag är besviken.

- Ni måste få upp ögonen för de svaga eleverna, fortfarande är det samma problem när de kommer hit till gymnasieskolan, sa Rune Lindberg (s).

Gunilla Ingestad svarade att det inte alltid är samma elever som saknar betyg på gymnasieskolan som i grundskolan.

- Ofta handlar det om omotiverade elever som skolkar, det är sällan kunskapsbrist det beror på, sa Gunilla Ingestad.

Minst hälften klarar

Det är de 77 elever som lämnade 9:an år 1999 utan godkända betyg som Gunilla Ingestad följt upp. 13 av dem har flyttat eller bytt skolform, men 64 finns kvar. Av dem började 34 på Individuella programmet med möjlighet att följa undervisning på nationellt program, Priv. Resterande 30 började på Individuella programmet.

Efter tre års studier har 22 fått avgångsbetyg, 24 går kvar i gymnasieskolan och 18 har avbrutit sina studier. Prognosen är att minst hälften av de 64 har klarat av gymnasieutbildningen efter fyra år (2003).

Sedan 1999 har gymnasieskolan infört tuffare regler för intagning på de så kallade Priv-programmen. Bara de elever som fått ihop 80 poäng i sitt grundskolebetyg får plats.

- Sex av de här eleverna hade inte haft en chans i dag, konstaterade Gunilla Ingestad.

- Men flera av dem har nu lämnat gymnasieskolan med betygen VG och MVG.

Hon berättade att samtliga elever som fullföljt sina studier fått självförtroende, förankring och hittat sin plats i gymnasieskolan. Att var fjärde, 18 elever, avbrutit är dock en alltför hög siffra, menade Gunilla Ingestad och fick medhåll av ledamöterna i utbildningsnämnden. En del av "avhopparna" kommer dock tillbaka till gymnasieskolan senare.

Undersökningen visar också att flera av de elever som klarat gymnasieskolan hade mycket låga resultat på skolmognadstester som gjordes när de började grundskolan. Det finns inget entydigt samband mellan förutsättningarna i yngre år och möjligheten att klara gymnasiestudier.

Fortsätter följa eleverna

Gunilla Ingestads redovisning av sommarskolan väckte också intresse i utbildningsnämnden. I sommarskolan klarade 27 av 44 elever att få godkända betyg.

- Det är bra att eleven i sommarskolan inte får med sig sin lärares stämpel, sa Nina Gunnarsson (m) apropå kritiken mot att sommarskolan saknade underlag och elevfakta för att kunna sätta betyg på eleverna.

- Jag kommer att följa eleverna som klarade betygen sommarskolan in på gymnasieskolan, sa Gunilla Ingestad, väl medveten om kritiken mot sommarskolan.

Ann-Marie Andersson

Ann-Marie Andersson
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.