Katastrof på vuxenpsykiatrin
På den psykiatriska avdelningen Karlskrona Öst uppskattar verksamhetschef Håkan Selberg att ungefär 25 procent av vården går till asylsökande.
- Flyktingar som bor långt utanför Blekinges gränser söker hjälp hos oss.
- De har hört ryktet att vi är bra på att fixa intyg, säger han.
Bland de asylsökande sprids även ryktet att självmordshot kan vara en inträdelsebiljett till psykiatrin, och därmed till ett intyg som kan betyda att chanserna att få stanna i Sverige ökar betydligt.
Verkligheten är dock att många förtvivlade flyktingar gör allvarliga försök att ta sina liv när de inte orkar med längre.
Livsöden
Håkan Selberg på Karlskrona Öst menar att hans klinik har gått ett steg längre än de andra psykiatriska klinikerna i länet genom att engagera sig mer i de enskilda flyktingars livsöden.
- Vi har tagit del av deras berättelser och vägt in hela deras situation i det utlåtande som vi skickat till Utlänningsnämnden, säger Håkan Selberg.
Kliniken har också haft stor framgång i flera fall. Utlänningsnämnden har ändrat flera avvisningsbeslut på grund av intygen från kliniken.
- Sakligt sett är det egentligen fel. Reglerna för att få stanna borde vara så tydliga att det inte skulle vara någon snack om saken. Som det fungerar nu är regelverket så diffust att när de beslutande instanser börjar darra på manschetterna är det bekvämt att lägga över ansvaret på psykiatrin, säger Håkan Selberg.
Efter ett år med en explosiv ökning av asylsökande till psykiatrin har situationen i Blekinge blivit ohållbar, och även Håkan Selberg tvingas till åtstramningar.
Gigantisk arbetsbörda
- Vår personal orkar inte längre. Arbetsbördan har blivit gigantisk och vi är så illa tvungna att säga stopp. Det blir svårt, men vi får lära oss att inte bjuda in flyktingarna till samtal, utan nöja oss med en strikt psykiatrisk bedömning av deras akuta psykiska lidande och om det råder en eventuell fara för deras liv, säger han.
Han betonar att de asylsökande som kommer till psykiatrin mår mycket dåligt. Utöver de krigstrauman de har med sig i bagaget utsätts de för ett svårt psykiskt lidande under de långa väntetiderna i Sverige. De flesta lider också av konstant ångest för att bli avvisade.