Blekinge Läns Tidning logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Karlskronas stadsarkitekt lämnar sitt jobb

Hans Juhlin slutar som stadsarkitekt i Karlskrona.
Från och med februari är han ny direktör för stadsbyggnadskontoret i Lunds kommun.
– Ibland dyker det upp spännande saker. Och det gjorde det nu, säger Juhlin om jobbytet.
Karlskrona • Publicerad 4 september 2019
Hans Juhlin har varit samhällsbyggnadschef och stadsarkitekt i Karlskrona de senaste 14 åren. Nu fortsätter karriären i Lunds kommun.
Hans Juhlin har varit samhällsbyggnadschef och stadsarkitekt i Karlskrona de senaste 14 åren. Nu fortsätter karriären i Lunds kommun.Foto: Staffan Lindbom

Hans Juhlin har varit anställd i Karlskrona kommun i 19 år, de senaste 14 åren som samhällsbyggnadschef och stadsarkitekt.

– Samtidigt som det känns jättespännande att komma till Lund, en oerhört stimulerande stad i en expansiv region, så känns det självfallet vemodigt att lämna. Jag har trivts jättebra i Karlskrona.

Annons

14 år kan tyckas som en lång tid. Men när det gäller samhällsbyggnad så är det faktiskt först nu som Juhlin börjar se slutresultaten av de projekt han en gång började med.

– Exempelvis var Pottholmen ett av de projekt jag inledde med i Karlskrona. Där är första kvarteret färdigställt och flera är nu på gång.

Finns det något du jobbat med i Karlskrona som du minns extra väl, någonting som sticker ut?

– Det har varit väldigt speciellt att jobba i en världsarvsmiljö. All den kvalitet som finns på Trossö. Det är unikt med en stadskärna på en ö mitt ute i havet. Jag är också väldigt stolt över att vi kunnat effektivisera och förbättra förvaltningens service till invånare och företagare genom att bland annat kapa handläggningstider.

Men rollen som stadsarkitekt har också inneburit att Hans Juhlin stundtals har haft det hett om öronen. Kilströms kaj, parkeringssituationen och allra senast det nya kulturhuset på Stortorget har skapat en debatt där han fått stå till svars gentemot de som tycker annorlunda.

– Det är frågor som väcker stort intresse, det är inte förvånande alls. Jag tycker att det är bra att det finns en debatt. Det är inte unikt för Karlskrona. Jag tror att om några år när allting är på plats kommer man att finna de här sakerna som självklara inslag.

Men den framtiden får alltså Juhlin följa på avstånd. Det var Lunds kommun som kontaktade honom för jobbet som ny stadsbyggnadsdirektör. Tjänsten kommer att likna den han har i Karlskrona.

– Men det är en dubbelt så stor kommun med allt vad det innebär. Och på samma sätt som i Karlskrona finns kopplingen till det historiska. Att få tillföra något nytt i en sådan miljö är någonting jag verkligen uppskattat i Karlskrona.

Kommer du att flytta?

– Initialt kommer jag att börja veckopendla. Det har varit snabba ryck.

Christoffer RobertssonSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons