1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Karlskronaborna ska handla mer ekologiskt

Karlskrona kommun är dålig på att köpa in ekologiska varor. Nu ska det bli ändring.
År 2010 satsar kommunen på att 25 procent av den inköpta maten ska vara kravmärkt.
Karlskrona • Publicerad 27 januari 2006

Karlskrona kommun är en storkonsument vad gäller livsmedel, men mängden upphandlad ekologisk mat är knappt mätbar.

Trots det är stämningen i kommunen hoppfull när det gäller att nå upp till 25 procent ekologiskt år 2010.

Kommunaldår deltog

Målet presenterades av Miljöresurs Linné under deras seminarium i måndags, där bland annat två av Karlskronas kommunalråd, en upphandlare och kommunens miljöchef deltog.

-Vi blev väldigt inspirerade av mötet. Nu ska vi se vad det finns för möjligheter och vad vi kan göra under nästa upphandling. Om man får upp volymerna kan det gå att pressa priset på kravmärkta produkter. Vi ska utreda förutsättningarna och möjligen skriva ett förslag på hur vi ska få in fler ekologiska varor i kommunen, säger Kenneth Gyllensting, miljöchef på Karlskrona kommun.

Förslaget ska sedan presenteras för kommunstyrelsen.

Utmanarkommun

Kenneth Gyllensting berättar att Karlskrona kommun också har som ambition att bli en av Miljöresurs Linnés utmanarkommuner.

Det skulle betyda att kommunen åtar sig att formulera en policy och ett program med tydliga mål för att öka mängden upphandlade ekologiska livsmedel. De ska också anordna en hel del utbildning.

-Vi ska utreda om vi kan bli en utmanarkommun. Först måste vi ta reda på vad prislappen blir för projektet och vad det skulle innebära för vårt arbete, säger Kenneth Gyllensting.

Marita Kangestad
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.