Jensen vill öppna ny gymnasieskola i Karlskrona
Karlskrona är en av landets friskoletätaste kommuner. Nu vill Jensens gymnasium slå upp dörrarna till ännu en ny utbildning i kommunen.
Man har lämnat in en ansökan om att få öppna en fristående skola med samhällsvetenskapliga programmet. Eleverna ska även kunna välja två inriktningar, antingen beteendevetenskap eller medier/information och kommunikation. De första planerna är att starta verksamheten i Lantmännens gamla lokaler i Torskors.
Till en början ska man starta en klass per inriktning, vilket blir 60 elever första året.
Skolan ska vara utrustad med ett eget skolbibliotek och ha anpassade lokaler och utrustning för kurser i naturkunskap. Förslagsvis planerar man att hålla hela eller en del av idrottsverksamheten på Friskis & Svettis anläggning vid Blå Port.
Jakob Ladenstedt, Marknads– och etableringschef för Jensens education, oroar sig inte för konkurrensen från andra friskolor i kommunen.
– Så länge man har en bra produkt så är konkurrens bara något fantastiskt. Jag tvivlar på att det är värre konkurrens i Karlskrona än vad det är i Stockholms innestad, så vi kommer säkerligen fylla platserna, säger han.
Jensen education expanderar. I dagsläget driver de 13 gymnasieskolor på olika orter i Sverige, och sedan årskiftet har de redan lämnat in åtta ansökningar om att få starta nya skolor.
Om Jensen får klartecken från skolinspektionen vill de slå upp dörrarna till en ny friskola i Karlskrona redan till hösten 2014, med behov av fem till sex heltidstjänster.
Men utbildningsnämnden ropar inte hurra. Pengarna tryter och man befarar att de kommunala skolorna får lida ännu mer om fler friskolor öppnar.
– Vi har redan problem med att ta hand om våra egna. Ännu en friskola blir en ökad kostnad för kommunen eftersom vi alltid måste stå redo med reserver om en friskola skulle lägga ner eller inte gå runt, säger Mikael Hammarin (S), andra vice ordförande utbildningsnämnden.
Han menar att en sämre ekonomi kan ge konsekvenser som att man får stänga ner en del skolors gymnasieprogram eller att lärarna förlorar möjligheten till fortbildning.
– En ny friskola kanske klarar kraven från skolinspektionen, men på sikt blir det eleverna på de kommunala skolorna som får lida.