GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Jan Lennartsson kräver skolchefens avgång

M-politikern Jan Lennartsson kräver skolchef Maria Perssons avgång.
– Hon har nått vägs ände. Förtroendet för henne är förbrukat, säger han.
Samtidigt har Maria Persson fått polisskydd efter att ha mottagit flera hotfulla och kränkande mejl de senaste dagarna.
Karlskrona • Publicerad 23 november 2014
Moderata fullmäktigepolitikern Jan Lennartsson säger att Karlskrona skolchef Maria Persson har nått vägs ände. - Nu måste hon avgå.
Moderata fullmäktigepolitikern Jan Lennartsson säger att Karlskrona skolchef Maria Persson har nått vägs ände. - Nu måste hon avgå.Foto: Staffan Lindbom
Ett av inläggen från Jan Lennartsson Min mening på Facebook som rör skolchefens fadäser, som han kallar dem.
Ett av inläggen från Jan Lennartsson Min mening på Facebook som rör skolchefens fadäser, som han kallar dem.Foto: Skärmavbild
Jan Lennartsson, M, kräver nu skolchefen Maria Persson avgång efter turerna kring den i Yara-fallet avstängde rektorn på Tullskolan.
Jan Lennartsson, M, kräver nu skolchefen Maria Persson avgång efter turerna kring den i Yara-fallet avstängde rektorn på Tullskolan.Foto: 

Jan Lennartsson var kritisk mot Maria Perssons agerande redan i somras när hon felaktigt pekade ut en chef på skolförvaltningen för bristande ansvar i ett mobbningsärende.

– Sedan bad hon om ursäkt. Men gör samma fel igen när hon utan att undersöka sakförhållandena ordentligt stänger av Tullskolans rektor offentligt efter Yarafallet.

Jan Lennartsson tycker att Maria Perssons ursäkter saknar trovärdighet och att hennes agerande har skadat Karlskrona anseende. Och det har han belyst på sin politikersida, Min mening, på Facebook där han även kräver Maria Perssons avgång.

Vilket politiskt värde har ett krav som framförs på Facebook?

– Jag hoppas att det kan bidra till att debatten kommer i gång. I dag tycker jag att frågan om skolchefens framtid är så viktig att det sättet som rektorn hanterades är tyvärr inte särskilt smickrade för kommunen och Marias Perssons agerande är nu utom all räddning. Man kallar inte till presskonferens och hänger ut en medarbetare på sättet som hon gjorde, dessutom var det inte en engångsföreteelse, säger Jan Lennartsson.

Och debatten kom i gång, i alla fall på de sociala medierna. Men det är inte den typen av debatt Jan Lennarts hade hoppats på.

– Den har gått överstyr med grova påhopp på skolchefen Maria Persson och det tar jag starkt avstånd ifrån. Men jag står fast vid mitt krav att hon inte kan sitta kvar på sin post.

Så här skriver Jan Lennartsson på Min mening: "Sättet som rektorn hanterades på är tyvärr inte särskilt smickrade för kommunen och Marias Perssons agerande är nu utom all räddning".

– På måndag måste Maria Persson byta uppgifter – inte minst för hennes egen skull. Begriper inte kommunen och ansvariga kommunalråd detta så är det illa ställt i kommunen, säger han.

Skolchefen Maria Persson menar att debatten om hennes sätt att informera om rektorns avstängning har blivit väldigt ensidig. Hon hänvisar till den externa utredning som gjordes efter Yaras död och där framgår det att även skolan gjorde fel.

– Jag hade många samtal med rektorn på Tullskolan om vilka lösningar som var bäst. Och jag har hela tiden känt mig trygg med att vi var överens om att han skulle lämna sin tjänst tillfälligt, säger hon till BLT.

Maria Persson har fått både hotfulla och kränkande mejl de senaste dagarna. Och även om hon säger sig att inte ta det personligen, har kommunledningen sett väldigt allvarligt på detta.

– Jag har fått polisbeskydd fast egentligen tycker jag att det kanske har fått lite för stora proportioner, säger hon.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.