1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Jämjö kan få ett eget systembolag

Moderaterna har en högtflygande vision för Jämjö. I den passar Systembolagets nya minibutik som hand i handske.
Men (m) vill också satsa på musikskola och attraktiva bostäder..
Karlskrona • Publicerad 4 januari 2002

Systembolagets nya satsning för mindre orter kallas kort och gott minibutiker. Under 2002 kör två orter i gång verksamheten på prov - Nykvarn och Ramsele. Faller försöken väl ut är tanken att de småskaliga försäljningsställena ska starta lite varstans i landet. Enligt (m) passar Jämjö perfekt för en framtida etablering.

- Det skulle vara ett lyft, säger Karl-Gösta Svensson, gruppledare (m). Jag kan få kritik men det vore bra för bygden.

Systembolaget positivt

Ämnet har varit på tapeten länge. För två år skrev cirka 800 Jämjöbor under en namninsamling. Även Karlskrona kommun ställde sig vid tidpunkten positiva till frågan. K G Svensson menar att det också finns flera lämpliga lokaler i centrum - så i praktiken är det hela klappat och klart.

Inte heller Systembolaget tar avstånd ifrån möjligheten att öppna i Jämjö. Jens Olsen, på fastighetsavdelningen, menar att minibutikernas framtid hänger på resultaten ifrån de två testorterna.

- Går allt bra kommer vi att starta på fler småorter, säger han. Varför inte Jämjö?

Storsatsning

Men moderaternas planer för ett framtida Jämjö innehåller betydligt mer än bara alkoholpolitik. En skola med stark musikprofil, en attraktivare citykärna och mer PR för den vackra kuststräckan är bara en del i arbetet. Dessutom vill (m) puffa hårt för fler bostäder på orten. I nuläget finns utrymme för mellan 60 och 80 nya villor i översiktsplanen. Men Karlskrona kommun måste marknadsföra tomterna bättre. I augusti 2002 är bygget av den nya gångbron över E 22 klar. Den splittrade centrumkärnan får en länk. Men det mål som (m) eftersträvar är att riksvägen ska bort helt och hållet. Det som bromsar bygget är Vägverkets kalkyler - som inte blir klara förrän tidigast 2007.

Efterlyser debatt

I nuläget saknas en dialog. K G Svensson medger att det förs alldeles för lite samtal - både Jämjöbor emellan och över partigränserna på lokal nivå. Mer konkret debatt är ett måste.

- Men människorna måste arbeta efter egen kraft - tänka och göra något. Det är inte bara politiker som ska ha den rollen.

Micaela Landelius
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.