Jakten på bra betyg ökar deras stress
Just nu pluggar Sara Fredh och hennes klasskamrater som hårdast för att få bra slutbetyg när de lämnar grundskolan. Sara Fredh berättar att det är stressigt, och att många arbeten och prov krockar under den sista terminen.
Klasskamraten Alexander Karlsson håller med.
- Det går inte att hinna med alla läxor om man ska hinna till proven. Ibland känns stressen i magen, säger han.
Enligt en undersökning som Skolverket gjorde förra året känner sig 35 procent av eleverna ofta eller alltid stressade, och flickorna var mer stressade än pojkarna.
Samtidigt visar en helt ny undersökning att antalet elever som lämnar grundskolan utan kompletta betyg fortsätter att öka. I Karlskrona saknade 27 procent av de elever som gick ut nian förra året betyg i ett eller flera ämnen.
Enligt Boel Forslund, lärare på Jändelskolan, beror det bland annat på att skolan får allt mindre resurser till att hjälpa de lite svagare eleverna.
- Och så har vi ett betygssystem som är snävare än tidigare. Förut kunde de som inte klarade en trea få en etta eller tvåa. De som inte får godkänt i dag får inget betyg alls, säger hon.
Alexander Karlsson och Sara Fredh tror att de kommer få kompletta betyg. Men de är ändå kritiska till betygssystemet.
- Genom att det inte finns fler betygsteg kan det vara väldigt stor skillnad på elever som ändå får samma betyg. Det behövs helt klart flera steg, säger Sara Fredh.
Men hon tycker ändå att det behövs betyg för att eleverna ska få veta hur det går för dem.
Så länge de som går ut högstadiet har godkänt i svenska, engelska och matematik är de ändå behöriga till gymnasiet. Enligt Boel Forslund kraftsamlar lärarna också för att hjälpa eleverna så att de får godkänt i de ämnen som krävs för att vara behörig till gymnasiet. Skolverkets rapport visar att 89 procent av de som slutade nian i Karlskrona förra året hade den behörigheten.
Sara Fredh vill läsa vidare på det naturvetenskapliga programmet. Även om hon känner sig stressad nu tror hon att det blir ännu värre då.
- Det känns som om det är på gymnasiet som hela min framtid kommer att avgöras. Jag måste få bra betyg för att kunna läsa vidare på högskolan, säger hon.