1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

"Jag känner mig kränkt"

Han känner sig kränkt och förbannad. Lars är en av klienterna på Karlskrona behandlingshem.
- De pekar ut mig som en våldsam person som kan flyga på småbarn.
Karlskrona • Publicerad 4 oktober 2003

Lars är en av sex personer som just nu vårdas på Karlskrona behandlingshem. Han har hållit på med droger sedan han var 14 år och behandlingshemmet har betytt mycket för honom.

- Här har jag fått hjälp med mitt missbrukarproblem. Jag har människor att prata med och man får jobba mycket med sig själv.

Förvånad över kritiken

I vintras lade han in sig på psykakuten för avgiftning och i december skrevs han in på Karlskrona behandlingshem. Efter tio månader där är det snart dags att flytta hem igen.

Lars säger att han blev förvånad över kritiken som riktats mot att Karlskrona behandlingshem ska flytta till Gullberna park.

- Jag blev rent ut sagt förbannad. Jag kände mig kränkt. Man ska inte skaffa sig en uppfattning om människor utan att ha träffat dem. Det är ju fördomar.

Klienterna på behandlingshemmet är från 20 år och uppåt. Normalt behandlas de i 4-6 månader berättar Lars.

En vanlig dag börjar med frukost och fortsätter sedan med gruppverksamhet. Efter kvällsmaten är det fria aktiviteter. En del passar då på att träffa sina barn. Andra går på möten hos Länkarna eller Anonyma Alkoholister.

Vill ha hjälp

- De är här frivilligt för att de vill ha hjälp. Många lever ensamma och här får de ett gemensamt boende. Det handlar mycket om att jobba med sina egna värderingar och sitt beteende.

Lars tror att föräldrarnas rädsla beror på okunskap och han påpekar att mordet på en femårig flicka i Arvika inte har något med missbrukarvård att göra.

Psykiskt sjuk person

- Det var ju en psykiskt sjuk person som gjorde det och det finns inte här.

Kan du förstå oron föräldrarna känner?

- Nej, det är svårt eftersom jag är i den här situationen. Nej, jag förstår den inte. Hur kan man vräka ur sig sådana saker utan fakta.

Vad ska man göra för att dämpa oron?

- De kanske ska träffa människorna det gäller. Om de vill kan de träffa några här.

Fotnot: Lars heter egentligen något annat.

Pernilla Östlund
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.