GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Invasiv krabba har nått Blekinge

Karlskrona • Publicerad 21 augusti 2018

Den vitfingrade brackvattenskrabban (Rhithropanopeus harrisii) har lett till en drastisk minskning av antalet musslor och snäckor på andra sidan Östersjön. Nu har den etablerat sig i Blekinge, rapporterar P4 Blekinge.

Arten uppges ursprungligen komma från Nordamerika och tros ha tagit sig till Östersjön i barlastvattnet på fartyg. I Estland har studier visat på en drastisk minskning i bestånden av de ryggradslösa djur som krabban lever på.

Två unga krabbor hittades för första gången i Sverige för fyra år sedan, i Sörmland. På Hästö i Karlskrona har man nu funnit 14 vuxna individer i olika storlekar, något som tyder på att krabban fått fäste och börjat föröka sig.

– Det gäller att vi har koll på den här arten nu. Hur den sprider och etablerar sig i länet, säger Martin Stålhammar, marinbiolog på länsstyrelsen till P4 Blekinge.

Att bli av med den främmande krabban när den väl fått fäste, har visat sig mycket svårt.

– Vi hoppas på att rovfiskarna äter den. Och vi har ett fynd där en aborre faktiskt spottade ut en sån här krabba.

Jens OlanderSkicka e-post
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.