1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Interners barn får saker att leka med

Innanför murarna och taggtråden står en lekstuga. Det finns gungor och sandlådor och en färgglad grävskopa.
Leksakerna är till för internernas barn.
- Våra interner är också vanliga pappor. Det är viktigt att de kan träffa sina barn i en trevlig miljö när familjerna kommer på besök, säger kriminalvårdare Yvonne Cederholm.
Karlskrona • Publicerad 30 oktober 2003

Det är ingen vanlig fängelsegård på anstalten i Karlskrona. Det finns leksaker för barnen och flyttar man blicken från taggtråden liknar fängelsegården en helt vanlig trädgård.

Det kan internerna tacka Odd Fellow för. För ett år sedan skänkte logen i Karlskrona 18 000 kronor till fängelset och pengarna användes till att köpa in leksaker till besökande barn.

Många av killarna har barn som kommer och besöker dem i fängelset. För att göra besöken trevligare har fängelseledningen ställt i ordning en besökslägenhet som ska påminna om ett helt vanligt hem.

Och nu finns det både leksaker, videofilm och barnböcker i lägenheten.

Umgås en hel dag

Kari Törnqvist har en fängelsedom på två år och två månader. Han blir fri i september nästa år men fram tills dess får han nöja sig med att få besök av sin sexåriga dotter varje söndag.

- Vi träffas i besökslägenheten, leker med grejorna, tittar på en film och spelar lite spel. Är det bra väder är vi ute i trädgården, säger han.

För Kari Törnqvist och hans dotter är det viktigt att deras umgänge fungerar så normalt det bara går med en pappa i fängelse.

- Jag känner att min papparoll har utvecklats här på fängelset. Vi jobbar med studiecirklar i föräldraskap och för mig är det en helt ny känsla att sitta och prata barn tillsammans med andra fångar, säger Kari Törnqvist.

Hemtrevlig miljö

Tillförordnade anstaltschefen Lena Koch och kriminalvårdare Yvonne Cederholm menar också att den hemtrevliga miljön i besökslägenheten och studiecirklarna har en positiv effekt på killarna i fängelset.

- De interner som är med i studiecirklarna har öppnat sig både inför oss och i gruppen. Vi har fått ett nytt samtalsämne som känns angeläget för dem, deras barn och familjen, säger Yvonne Cederholm.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.