1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Intern Yarautredning visar flera brister i rutinerna

Socialnämnden har fått en första redovisning av den interna lex Sarahutredning som inleddes direkt efter åttaåriga Yaras död.Hela utredningen blir klar nästa vecka.
Karlskrona • Publicerad 27 maj 2014
Efter Yaras död kom bristerna i socialförvaltningen fram i dagens ljus. I går fick nämndens en första redovisning om den interna utredningen.
Efter Yaras död kom bristerna i socialförvaltningen fram i dagens ljus. I går fick nämndens en första redovisning om den interna utredningen.Foto: Bengt Pettersson

– Den handlar mycket om vilka praktiska och konkreta rutiner och arbetssätt som måste förändras, säger socialnämndens ordförande Ingrid Hermansson (C).

Finns det något i utredningen som visar att den bristande hanteringen av Yaraanmälningen beror på resursbristen på socialförvaltningen?

– Den visar ingen direkt koppling. Att anmälningen blev liggande handlar mera om bristande kommunikation och rutiner. Utredningen visar dock att det finns flera arbetssätt som måste förändras för att anmälningar ska hanteras på ett rättssäkert sätt, säger Ingrid Hermansson.

De senaste veckorna har antalet nya anmälningar och samtal bokstavligen exploderat till socialförvaltningen. Det rör sig om flera hundra nya ärenden. Och i dag vågar ingen på förvaltningen att lägga något ärende åt sidan även om det inte verkar akut.

– Jag kan nog säga att det tas en kontakt i alla samtal eller anmälningar som kommer in i dag.

I vilket utsträckning rör det sig om en ökad anmälningsbenägenhet efter Yaras död?

– Jag måste erkänna att jag blir bekymrad. Flera av de samtal och anmälningar som kommit in har visat sig vara ganska allvarliga. Det är barn som far illa på riktigt, säger Ingrid Hermansson.

Den externa utredningen som görs om bristerna i samband med anmälningarna om den åttaåriga Yara som for illa i sitt hem, har ännu inte kommit så långt att nämnden fått någon första redovisning.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.