1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

På 15 skolor i Karlskrona har personal och barn påtalat besvär av inomhusmiljön..
Karlskrona • Publicerad 23 januari 2002

Buller och dålig luft är ett par av anledningarna.

I sin handlingsplan prioriterar Allergikommittén i Karlskrona kommun hälsosamma lokaler för barn och ungdomar. Ett projekt som genomförts är en inventering av 24 F-6-skolor och fritidshem i Karlskrona.

Syftet har varit att kartlägga eventuella hälsorisker i skol- och fritidsmiljön. Enkäter har delats ut till 456 slumpvis utvalda elever i årskurs F-6 och samtal har förts med personalen om bland annat temperatur, fuktproblem, lukt, buller och ventilation i lokalerna.

Hälsobesvär

Resultatet visar att på 15 av skolorna har personal och även barn påtalat inomhusrelaterade hälsobesvär. Mest vanligt är det med huvudvärk, trötthet, torra slemhinnor och törst.

Hälften av skolorna är missnöjda med städningen. De menar att problemet är att tiden inte räcker till för att göra det riktigt rent.

18 skolor uppger att de störs av buller i olika omfattning.

Ett annat problem är värmen. 12 skolor anser att temperaturen är ojämn och inte alltid anpassar sig efter utetemperaturen.

Problem med fukt

Åtta skolor har problem med fukt. Det handlar om läckande tak, mögelluktande källarrum och förråd, amt golvbeläggning som "rest" sig.

Känner lukt

På 20 skolor känner man regebundet lukt någonstans i från, oftast från avloppsbrunnar och källarutrymmen.

Allergikommittén har tillsammans gått igenom åtgärdsförslag med tekniska förvaltningen och prioriterade problem är bland annat fukt, städning, ventialtion och buller.

Pernilla Östlund
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.