1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Inger gör ett nytt försök

Hon kan inte åka skidor.
Hon är rädd när det går nerför.
Hon kom in som sista tävlande i Vasaloppet förra året.
Men Inger Fransson är redo för ett nytt försök i år.
Karlskrona • Publicerad 9 februari 2013
Foto: Marcus Palmgren

– Nu vet jag lite bättre vad jag ger mig in i. Men det gör inte saken bättre. Nu vet jag ju hur hemskt det är när mörkret faller och jag kommer att famla mig runt i spåret med en pannlampa. Jag kommer att vara rädd hela tiden, säger hon.

Men Vasaloppet ska hon åka. Och helst komma i mål.

Inger Fransson i Fridlevstad har alltid gillar utmaningar och har en god grundfysik efter två Maraton, flera Göteborgsvarvet, tjejmilen och otaliga mil i skogen med springskorna på fötterna. Så varför inte testa Vasaloppet också?

– Jag trodde jag kunde åka skidor. Det ser ju så lätt ut. Men det visade sig vara helt omöjligt att lära. Jag har ingen teknik vad det liknar, vet inte hur man sätter stavarna och jag lyckas inte få upp farten ordentligt. Men jag åker, säger hon.

Och tillsammans med en syster och svärdotter anmälde hon sig till Vasaloppet förra året. Och mot alla odds kom Inger Fransson i mål.

Men det hängde på målsnöret.

– Jag kom in som sista tävlande efter 12 timmar, 20 minuter och 15 sekunder. Då stängdes banan av med ett rep.

Den sista sträckan åkte hon nästan i blindo. Fast hon fick en pannlampa såg hon knappt spåret.

– Det var läskigt. Men jag klarade det, alla nio milen, säger hon.

Inför årets Vasalopp har hon åtminstone tränat några mil då och då. Som mest är hon uppe i fyra mil på en runda. Och kommer hon bara i mål är hon nöjd, även om det blir en sista placering igen.

– Det ger lika mycket uppmärksamhet att komma sist som först. Det är ju roligt, säger Inger Fransson och berättar att hon faktiskt skrev in sig på skidskolan i Karlsnäs, men det gick inget vidare.

Till vardags jobbar Inger Fransson som mattant i Vedebyskolan och trots sina bristande kunskaper i skidåkning är hon lite stolt över att hon faktiskt har klarat Vasaloppet en gång.

– Om jag inte kommer i mål i år må det vara hänt. Jag är egentligen ingen tävlingsmänniska. Jag vill bara testa om det går. Och jag tycker det är en stor prestation att klara nio mil på skidor.

Men efter i år blir det inga fler Vasalopp.

– Nu får jag hitta en annan utmaning, säger hon.

Simone Hansen
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.