1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Ingen vet vad som gäller för gågatan

Varken de själva eller deras kunder vet vad som gäller när Ronnebygatan förvandlas till gågata.
Inger och Kjell Gustavsson har tröttnat på nya regler och fel skyltar utanför symaskinsaffären.
Karlskrona • Publicerad 9 april 2013
Foto: 

Dessutom blir paret bespottat av gående när de anländer med varor i sin bil.

– Här är det gågata, skriker man efter bilen och hytter med näven.

KG Symaskiner har legat på samma ställe på Ronnebygatan sedan 1982, sträckan mellan Drottninggatan och Smedjegatan. Det är under senare år krånglet börjat.

På vintern är det inga problem. Då är detta en vanlig kör- och parkeringsgata. Vintern definieras här som tiden mellan första november och sista mars.

Det är när sommaren kommer, mellan första april och sista oktober, och gatan blir tillfällig gågata som allmänheten blir förvirrad. – Nästan ingen av våra kunder vet vad som gäller, säger Inger Gustavsson. De tror inte att de får stanna ens fem minuter för att bära in eller ut en symaskin. Vi har fått hjälpa både unga och gamla kunder som har värk med att bära symaskiner från torget.

– Det stora problemet för våra kunder är att jaga parkeringsplats på stan, säger Kjell Gustavsson. Det är tröttsamt, det vet alla, och att sedan orka bära en tung vara hit. Uteslutet.

Gustavssons har märkt att färre kunder hittar till butiken och hellre väljer en annan där det går lättare at parkera. Allra helst stannar kunder kvar i Lyckeby och söker sig till den butik paret har öppnat hemma i villan.

– Att kunder vägrar åka in till centrum är ju förödande både för butiksägarna och torghandlarna, säger Kjell Gustavsson.

– Vi vill helst inte åka in till centrum, har jag hört många säga, inflikar Inger Gustavsson. Det är på grund av krånglig parkering och felaktiga skyltar som folk inte vågar köra in till Trossö.

Johan Stenér är expert på både gator och skyltar på tekniska förvaltningen i Karlskrona. Han menar att skyltförvirringen började på grund av att stans tre gågator startades vid olika tidpunkter.

– De hade alla tre skyltar från den tid de skapades, säger Johan Stenér, tidens tand så att säga. Nu håller vi på att göra enhetliga skyltar med rätt information och införa tilläggstavlor där det behövs.

–Det viktigaste för kunden är väl att känna till att det är fritt fram att stanna tio minuter utanför butiken det gäller - på gågatan.

Elisabet König
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.