1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Inga nattbussar om våldet ökar

Nattbussarnas chaufförerna arbetar i ett kaos.
Efter helgens misshandel ifrågasätts tidtabellen.
- Frågan är om vi ska köra nattetid, säger Elisabeth Åberg, driftschef på Swebus.
Karlskrona • Publicerad 25 september 2001

I går berättade BLT om den oprovocerade misshandel som en busschaufför råkade ut för natten mot lördag. Vid Kronans busshållplats i Karlskrona släppte chauffören på nya passagerare.

När en 18-årig man vägrade att betala bad föraren honom att kliva av. Mannen blev aggressiv och slog chauffören upprepade gånger. Tre vittnen ingrep och föraren kördes till sjukhuset med sårskador och svullnader.

Katastrofal

I går var busschauffören sjukskriven. I veckan återgår han till att arbeta på Swebus kontor.

- Just nu är arbetssituationen katastrofal för förarna. Det är svårt att få folk att arbeta nattetid till de sex bussar vi har i gång hela tiden. Passagerarna är många gånger väldigt berusade och röker, dricker och slåss inbördes. Det är helt enkelt inte en trafiksäker situation, säger Elisabeth Åberg.

Den senaste tiden har våldet ökat på nattbussarna. I somras rånades en chaufför och efter helgens misshandel ifrågasätter både Elisabeth Åberg och Swebus skyddsombud, Ingrid Jonasson, tidtabellen.

- Från fackligt håll kan vi inte acceptera den här situationen. Vad händer nästa gång? Vi ska ha fler vakter eller så får vi slopa nattbussarna, säger Ingrid Jonasson, vice ordförande i Kommunals avdelning 13 och skyddsombud på Swebus.

Inte få stryk

Även Elisabeth Åberg har seriöst övervägt att dra in nattbussarna.

- Frågan är om vi ska köra nattetid. Våra förare ska inte få stryk för att de utför sitt jobb.

För ungefär två år sedan tecknade Swebus ett avtal med vaktbolaget Securitas. På fredags- och lördagsnätterna följer en vaktbil efter linje 24 från hållplatserna vid Ronnebygatan och Kronans köpcentrum och vidare ut till Gräsvik, Kungsmarken, Backabo, Lyckeby och slutstationen Hässlegården.

Fem bussar oskyddade

När Securitasbilen följer med linje 24 ut ur centrum så står de övriga fem bussarna oskyddade. I veckan träffas Swebus och Securitas för diskutera en ökad bevakning.

Efter helgens händelse har förarna uppmanats att inte lämna sin plats om någon passagerare vägrar att betala. I stället ska de trycka på larmknappen och få hjälp av Securitas, menar Elisabeth Åberg.

Får inte sprida sig

Men Ingrid Jonasson ser ett problem med att inte ta strid.

- Jag håller inte med. Den här attityden bland passagerarna får inte sprida sig. Min yrkesstolthet säger mig att jag måste vara aktiv för att vi inte ska få en jargong där folk tror att de kan åka gratis hur som helst.

Swebus bussar används i Blekingetrafikens kollektivtrafik.

Andrea Jilder
Så här jobbar Blekinge Läns Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.